Mainos

Kissa puusta vesitykillä, koira kerrostalon katolla... Eläinten pelastustehtävät lisääntyneet

Eläinpelastustehtävät ovat lisääntyneet tuntuvasti viime vuosina. Vuosittain eläinten pelastustehtäviä kertyy parituhatta.

Tehtävien määrä on kasvanut tasaisesti kymmenen vuoden ajan. Esimerkiksi Helsingin alueella hoidettiin viime vuonna 850 eläinten pelastuskeikkaa, kertoo Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusvastaava Vesa Nurminen.

Palomiehet käyvät pelastamassa niin jäihin juuttuneita joutsenia kuin lietekaivoon pudonneita lehmiäkin.

Eläinten pelastamisessa joudutaan joskus turvautumaan järeisiinkin keinoihin. Laihialaisen maatilan kissa jouduttiin pudottamaan männystä vesitykillä, kun se ei viikkoon suostunut tulemaan itse alas eikä pitäjästä löytynyt tarpeeksi korkeaa nosturia.

Männyn juurelle levitettiin styroksilevyjä vaimentamaan pudotusta. Vettä meni neljä tuhatta litraa, ennen kuin kissa putosi jaloilleen. Rytäkässä siltä irtosi vain yksi hammas, mutta isännän mukaan kissa oli kovasti nälkiintynyt ja laiha.

Pääkaupunkiseudulla ilmoituksia tulee eniten kadulla asustelevista siipirikoista lokeista ja muista linnuista.

- Kesäisin linnunpojat hölmöilevät ympäriinsä. Ihmiset eivät aina ymmärrä, että hädän sijaan kyse saattaa olla linnun normaalista käyttäytymisestä, Nurminen miettii.

Käärme karkuteillä 1,5 vuotta

Myös omistajiltaan karanneet eksoottiset lemmikit työllistävät pelastajia. Nurminen muistaa jahdanneensa myrkylliseksi korallikäärmeeksi luultua vaaratonta maitokäärmettä, joka oli luikerrellut kellariin. Sen loukkuun saaminen kesti lopulta puolitoista vuotta.

Jonkin verran pelastajien tietoon tulee myös eläinten pahoinpitelytapauksia. Esimerkiksi koirien parvekkeelta tai ikkunasta putoamiset johtuvat kuitenkin yleensä ihmisten huolimattomuudesta, Nurminen sanoo.

Pelastuslaitos on joutunut hakemaan jopa bernhardinkoiran kuusikerroksisen helsinkiläisen kerrostalon katolta. Suurikokoinen koira oli vääntäytynyt katolle ullakkohuoneiston avonaisesta ikkunasta. Koiran tassut luistivat liukkaalla katolla eikä se päässyt enää takaisin sisään.

Pohjanmaalla pelastetaan lehmiä

Myös Pohjanmaalla eläintehtäviä on entistä enemmän. Kun mukaan lasketaan kaikki eläintehtävät, niiden määrä on kasvanut neljänneksen viime vuodesta, kertoo johtaja Kari Pastuhov Pohjanmaan hätäkeskuksesta.

Pohjanmaalla pelastetaan paljon ojiin ja lietekaivoihin pudonneita lehmiä.

Pakkasten alkaessa ilmoituksia alkaa tulla myös jäihin juuttuneista joutsenista. Niitä käydään avittamassa niin, että ne pääsevät lentoon, kertoo pelastusjohtaja Tero Mäki Pohjanmaan pelastuslaitoksesta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.