Mainos

"Kissa jemmasi silmälasini"

Suomalaiset kadottavat silmälaseja erityisesti kesäaikaan, kertoo uusi tutkimus. Laseja hukkuu mitä erikoisimpiin paikkoihin. Eräs tutkimukseen osallistunut epäili myös kissansa vieneen hänen silmälasinsa.

Suurimmalla todennäköisyydellä silmälasit katoavat järveen, metsään tai kesäjuhliin. Lähes viidesosa suomalaisista on joskus hävittänyt silmälasinsa ja suurin osa vahingoista tapahtuu kesällä.

Tulos selviää optikkoketju Specsaversin teettämästä tutkimuksesta, johon osallistui 507 suomalaista silmälasien käyttäjää. Suomalaisten kannattaa olla erityisen varovaisia tulevilla lomaviikoilla, sillä yleensä lasit hukkuvat esimerkiksi veneillessä, uimarannalla tai iltariennoissa.

Noin viidesosa suomalaisista silmälasien käyttäjistä on kadottanut silmälasinsa vähintään kerran elämässään. Lähes viidesosa (18%) suomalaisista oli kadottanut silmälasinsa kesään liittyvissä harrastuksissa. Itämeren ja järvien pohjista löytyy todennäköisesti satoja silmälaseja: useat tutkimuksen osanottajat kertoivat tiputtaneensa lasit veteen uidessaan tai veneillessään. Lisäksi suomalaiset olivat unohdelleet silmälasejaan niin uimarannoille, metsiin kuin kesämökkien nurmikoille.

Päihtymys ja juhliminen vaaraksi silmälaseille

Kesäisten harrastusten lisäksi myös juhliminen näyttää lisäävän katoamisriskiä. Tutkimukseen osallistuneista suomalaisista lähes kuudesosa (14%) kertoi silmälasien kadonneen päihtymyksen seurauksena, baarissa tai risteilyllä. Yhteensä lähes kolmannes vastaajista (32%) on hukannut lasit kesän loma-aktiviteeteissa tai juhliessaan.

Kymmenen prosenttia suomalaisista oli hukannut lasit matkustellessaan. Valtameren aallot olivat vieneet muutamat pokat, mutta lisäksi laseja oli jäänyt Italiaan, Yhdysvaltoihin ja jopa eukalyptuspuun lehtien sekaan. Lähes viidesosa (18%) ei osannut sanoa lainkaan, mihin he olivat kadottaneet silmälasinsa.

TOP 5 - Viisi yleisintä selitystä silmälasien katoamiselle

1. Ei aavistustakaan, ei muista

2. Vesiurheilu: veneily, uinti ja kalastus

3. Juhliminen ja juhlien jälkeinen kotiinpaluu

4. Putoaminen taskusta tai kassista

5. Matkailu

Hauskimmat silmälasien katoamiskertomukset

− Silmälasit putosivat järveen, kun huitaisin ampiaisen silmän ja linssin välistä.

− Luulen, että kissa jemmasi ne.

− Kerran teekkarikasteessa Tammerkoskeen, toisen kerran tippuivat marjametsään.

− Olin metsässä hirveä hakemassa, ja lasit tippuivat taskusta.

− Kadotin rillit humalassa, mutta löysin ne myöhemmin ehjinä keskeltä pääkatua. Sitten löystyneistä kehyksistä tippui linssi, mutta onneksi intti maksoi uudet lasit.

− Ne unohtuivat auton katolle ja eivät enää olleet siellä, kun tultiin perille.

Kuva: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.