Harri Kirvesniemen ja Milla Jauhon Lahden doping-testeissä 22.2. otetut A-näytteet ovat paljastuneet positiivisiksi. Kirvesniemi ja Jauho ovat käytännössä siis jääneet kiinni dopingista, mutta tällä hetkellä he ovat virallisesti vasta doping-epäilyjen kohteena. Myös Mika Myllylä on ilmoittanut erillisellä tiedotteella, että hänen doping-näytteensä oli positiivinen.
Hiihtoliiton puheenjohtaja Paavo M. Petäjä kertoi Kirvesniemen ja Jauhon nimet keskiviikkona Hiihtoliiton tiedotustilaisuudessa Helsingissä, koska urheilijat olivat antaneet tähän luvan.
Kahden muun epäillyn, miehen ja naisen, nimiä Petäjä ei voinut kertoa, koska urheilijat eivät antaneet siihen lupaa. Petäjä kertoi, että Hiihtoliitto on saanut Kansainväliseltä hiihtotiedolta tiedon vasta A-näytteen tuloksista. B-näytteen tuloksen jälkeen Hiihtoliitto voi kertoa puuttuvat nimet. Mika Myllylä siis kuitenkin ilmoitti myöhemmin omasta kärystään itse.
Mäkijoukkueen ja yhdistetyn joukkueen näytteet olivat puhtaita.
Tapahtumien takia Hiihtoliitto on myös päättänyt jatkaa maastohiihdon lajijohtaja Antti Leppävuoren, päävalmentaja Kari-Pekka Kyrön ja naisten hiihdon valmentaja Jarmo Riskin vapauttamista tehtävistään.
Kari-Pekka Kyrö kertoi tilaisuudessa, että plasmaekspandereiden käyttö aloitettiin kaksi viikkoa ennen kisojen alkua. Aineita käytettiin kisakylässä. - Haluan mitä nöyrimmin pyytää anteeksi sitä että yritimme väärin keinoin ja vielä kotikisoissa saavuttaa menestystä.
- Haluan muistuttaa, että olemme rikkoneet urheilusääntöjä mutta emme rikkoneet lakia. Suomen Hiihtoliitossa ei ole mitään systemaattista ja laajaa doping-kulttuuria. Tapahtuma kaikessa karmeudessaan osoittaa sen olevan harrastelijoiden puuhastelua ja koskevan melko pientä joukkoa.
Tiedotustilaisuudessa kireä tunnelma
Keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa vallitsi ymmärrettävästi kireä tunnelma. Toimittajajoukko nauroi avoimesti joillekin hiihtoliiton johdon vastauksille. Yksi toimittajista kysyi, pitäisikö kiinnijääneiden urheilijoiden siirtyä sauvakävelijöiksi.
- Suomen hiihtoliiton johto on syvästi pahoillaan ja pyytää anteeksi suomalaiselta hiihto- ja urheiluväeltä, Hiihtoliiton puheenjohtaja Paavo M. Petäjä sanoi.
Petäjä kertoi, että Suomen hiihtoliitto tekee perjantaihin 2.3. mennessä opetusministeriölle perusteellisen selvityksen tapahtuneesta. Päätökset lisäselvityksiin ryhtymisestä Hiihtoliiton työvaliokunta tekee kokouksessaan ensi viikon torstaina 8.3.
Kari-Pekka Kyrö selvitti dopingin käytön taustojen johtavan parin vuoden päähän. - Vuoden 1999 Ramsaun MM-kisojen jälkeen saimme FIS:ltä tietää, että useat joukkueet olivat käyttäneet plasmaekspanderia. Teimme heti tuona vuonna sillä kokeiluja.
Kyrö kertoi, että kun ekspanderit kiellettiin, suomalaiset keskeyttivät kokeilut. - Muutamille urheilijoille oli jäänyt niistä niin hyvä kuva tulosten parantamisessa, että päätimme jälleen ryhtyä käyttämään niitä.
"Yritimme selvittää, jääkö aineista kiinni"
Kari-Pekka Kyrö kertoi, että Suomen joukkue yritti ennen kisoja selvittää, jääkö kielletyistä aineista kiinni. - Tietolähteidemme mukaan näin ei olisi pitänyt käydä. Niiden tietojen valossa lähdimme hakemaan luvattomilla epäreiluilla keinoilla vielä suurempaa menestystä, Kyrö tilitti.
Toimittajajoukon painostuksesta huolimatta Kyrö vakuutti, että vain kuusi urheilijaa käytti kiellettyjä aineita. - Loput urheilijat voivat antaa virtsanäytteen vaikka joka päivä vuoden loppuun asti, eikä ekspandereita tule löytymään. Kyrön mukaan kiinnijääneet urheilijat olivat tapahtuneessa mukana vapaaehtoisesti. - Minkäänlaista suostuttelua tai painostusta ei käytetty.
Kyrö ei suostunut vastamaan siihen, kuka lääkäreistä käytännössä vastasi kiellettyjen aineiden käytöstä. Aikaisemmin päivällä sekä Jari Isometsä että Janne Immonen ovat kertoneet, että Hiihtoliiton lääkärit Pirkka Mäkelä ja Juha-Pekka Turpeinen annostelivat kielletyn aineen. Asiasta tiesivät Kyrön mukaan hän itse, kaksi lääkäriä, Jarmo Riski sekä urheilijat itse. Antti Leppävuori kertoi kuulleensa tapahtumista kisojen aikana.
"Muutkin maat tekevät samaa"
Kyrö siirsi syytä väärinkäytöksistä myös muiden maiden niskoille. - Ei se ole mikään salaisuus, että nämä aineet ovat olleet käytettyjä kestävyysurheilussa. Kyrö ei kuitenkaan halunnut nimetä yksittäisiä maita.
Hiihtoliiton johdolta kysyttiin myös, mitä muita kiellettyjä aineita vuosien varrella on käytetty. Antti Leppävuori vakuutti, ettei hänen aikanaan Ramsaun MM-kisoissa ja Naganon olympialaisissa ole käytetty muita kiellettyjä aineita, kuten EPO:a tai kasvuhormonia. -Olemme käyttäneet pääasiassa nestepalautusta.
Kysyttäessä miksi yleisön pitäisi uskoa, että kiellettyjä aineita olisi käytetty vain viimeisten kahden viikon aikana, Kyrö vastasi nimittämällä tapahtunutta henkilökohtaiseksi murhenäytelmäksi. -Tällä hölmöilyllä tuhottiin kolmen suuren suomalaisen urheilijan puhtailla menetelmillä saadut tulokset.
Hiihtoliiton toimitusjohtaja Esa Klinga sai osakseen arvostelevia kysymyksiä. Klingan äänekästä esiintymistä STT:n Jari Räsänen -tapauksen aikana verrattiin doping-käryn yhteydessä ilmenneeseen hiljaisuuteen. Klinga puolustautui sanomalla, ettei voinut valvoa paikan päällä valmennus- ja kilpailutoimintaa. -Kuluneen vuoden aikana minulla ei ole ollut mahdollisuutta olla yhdelläkään harjoitusleirillä tai kilpailumatkalla mukana. Kaikki harjoitustiimit toimivat omina tulosyksikköinä oman johdon alla.
Immosen "epäonni" johtui dopingista
Kari-Pekka Kyrön mukaan Mika Myllylä ei hiihtänyt toista osuutta takaa-ajossa sairauden takia. Sen sijaan Janne Immosen rikkoutunut sauva oli tietoinen valinta. -Immosen ei annettu hiihtää loppuun, Kyrö myönsi.
Kari-Pekka Kyröltä kysyttiin, mitä hän haluaisi sanoa nuorille, jotka ovat pitäneet kiinni jääneitä urheilijoita suurina idoleinaan. - Maastohiihto on edelleen hieno urheilulaji, kuului Kyrön vastaus.
Kuuntele Kari-Pekka Kyrön, Harri Kirvesniemen ja Milla Jauhon haastattelut (Huomenta Suomi 1.3.2001)
Katso Kari-Pekka Kyrön haastattelu torstaiaamulta (Huomenta Suomi 1.3.2001)
Katso opetusministeri Suvi Lindenin haastattelu (Huomenta Suomi 1.3.2001)
(MTV3)