Mainos

Kirvesniemi ja Jauho kärysivät dopingista

Myös Harri Kirvesniemi ja Milla Jauho ovat antaneet WADA:n testeissä positiivisen A-näytteen.

Kirvesniemen, Jauhon ja Myllylän lisäksi dopingista epäillään yhtä naishiihtäjää. Hänen nimensä kerrotaan julkisuuteen, jos hänen B-näytteensäkin osoittautuu positiiviseksi.

Kirvesniemi sanoo olevansa pahollaan uransa loppumisesta erittäin nolosti ja sanoo katuvansa tyhmyyttään. Jauho puolestaan kiistää tienneensä käyttävänsä dopingaineita. Hän luuli saavansa sokeri- suolaliuosta.

Hyllytetyn päävalmentaja Kari-Pekka Kyrön mukaan jutussa otettiin riskejä, luotettiin suomalaisiin asiantuntijoihin eikä aineen poistumisaika ollut tiedossa. Piikittäjää Kyrö ei paljasta. Kaikki Käryt ovat Kyrön mukaan samasta aineesta. Hänen mukaansa kotikisojen paineen alla tehtiin typerä virhe eli plasmaekspandereiden käyttöä jatkettiin, vaikka aineet oli kielletty.

Kyrö sanoi, että kiellettyjen aineiden käytöstä tiesivät hänen lisäkseen hiihtojoukkueen lääkärit ja naisten valmentaja Jarmo Riski.
Kyrö sanoi Hiihtoliiton tiedotustilaisuudessa, että Ramsaun MM-kisojen 1999 jälkeen hiihtomaailmassa

tiedettiin yleisesti plasmaekspandereiden käytöstä. Tästä lähtivät myös suomalaisten ainekokeilut. Kyrö sanoo, että asiantuntijoiden mukaan kielletyistä aineista ei olisi pitänyt jäädä kiinni.

Maastoliiton lajipäällikkö Antti Leppävuori vastasi kysymykseen käytettiinkö menneinä vuosina esimerkiksi EPOa tai kasvuhormoneja, että ei käytetty. Leppävuori sanoi käytetyn lähinnä nestepalautusta.

Urheilijat vapaaehtoisia

Kari-Pekka Kyrö sanoi, että muiden urheilijoiden keskuudessa ei ole esiintynyt salailua kiellettyjen aineiden käytöstä. Mutta Kyrön mukaan kenellekään urheilijalle ei ole annettu väkisin minkäänlaisia aineita. Urheilijat joko ovat halunneet tai eivät olla mukana dopingkokeiluissa.

Kyrön mukaan muita urheilijoita yritettiin Isometsän tapauksen jälkeen suojata väärillä keinoin.
-Testaajat olivat etevämpiä, sanoo Kyrö.

Kyrö kertoi tiedotustilaisuudessa, että Mika Myllylä oli todella sairas jättäessään hiihtämättä takaa-ajon toisen osan, ja Janne Immosen ei annettu hiihtää maaliin asti.

Kyrö sanoo, että kuvio on karmea ja hän pyytää anteeksi Suomen kansalta.

Lindén erottaisi hiihtojohdon


Kulttuuriministeri Suvi Lindén vaatii koko Hiihtoliiton johdon eroa. Linden on sitä mieltä, että sekä toimitusjohtaja Esa Klingan että puheenjohtaja Paavo M. Petäjän on jätettävä paikkansa.

Ministeri sanoi MTV3:n uutisten haastattelussa, että hiihtojohtajat ovat suoraan valehdelleet hänelle esimerkiksi liiton lääkäreiden osuudesta jupakkaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.