Kirkon väki pohtii koululaisten yksinäistä iltapäivää

Rouva Eeva Ahtisaaren aloitteesta kolme vuotta sitten alkanut pienten koululaisten iltapäiväkerhotoiminta on saanut laajaa vastakaikua. Tähän aiheeseen paneudutaan myös huomenna Espoossa alkavilla kirkon lapsi- ja nuorisotyön neuvottelupäivillä.

Kokouksen muita aiheita ovat mm. median vaikutus lasten ja nuorten käyttäytymiseen sekä tieto- ja viestintäteknologian käyttöön liittyvät arvovalinnat. Päiville tulee niiden tähänastisen historian suurin osanottajamäärä, noin 1100 henkeä.

Rouva Ahtisaari osallistuu keskiviikkona Pienten koululaisten yksinäiset iltapäivät -työpajaan. Kolmipäiväisten neuvottelupäivien aikana järjestetään yhteensä 31 työpajaa eri aiheista Espoossa ja Helsingissä.

Helsingin piispa Eero Huovinen saarnaa päätösmessussa torstaina Tapiolan kirkossa.

Seurakunnan nuorisotyöntekijä voisi tukea koululaista ongelmatilanteissa


Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori Kirsi Tirri ehdottaa, että koulujen ongelmatilanteita ratkottaessa koululaisen tukena voisi olla seurakunnan nuorisotyöntekijä. Näin varsinkin silloin, kun oppilaan vanhemmat eivät halua tai kykene lastaan tukemaan.

Tirrin mukaan seurakuntien nuorisotyöntekijöiden ammattietiikassa korostuu asioiden käsittelyn luottamuksellisuus jopa voimakkaammin kuin opettajien ammattietiikassa. Tirrin mielestä asioiden käsittely ei vaikeutuisi, vaikka koululainen ei kuuluisi mihinkään uskontokuntaan tai tunnustaisi erilaista uskontoa kuin valtaväestö. Esimerkiksi islaminuskoinen koululainen voisi samalla tavalla saada itselleen tukijan omasta seurakunnastaan, Tirri sanoo.

Professori Tirri pohjaa ehdotuksensa tuoreeseen tutkimukseensa lapsi- ja nuorisotyöntekijöiden eettisistä valinnoista. Se on ilmestynyt Valitse verkossa viisaasti - nimisenä kirjana ev. lut. kirkon kirkkohallituksen julkaisuna.

Rooliin liittyy luottamus

Seurakunnan työntekijän rooliin liitetään Tirrin mukaan odotus, että kyseessä on luottamuksellinen henkilö. Käytännön tilanteissa luottamuksellisuus tulee siitä, että työntekijältä odotetaan rehellisyyttä ja armahtavaisuutta.

-Nuoret menevät helposti kertomaan seurakunnan työntekijälle, jos heidät on esimerkiksi raiskattu tai he ovat sekaantuneet huumeisiin tai johonkin rikollisuuteen. -Nuori vielä vannottaa, että et saa kertoa kellekään, et edes mun äidille. Kaikki tutkimuksessa olleet seurakuntien nuorisotyöntekijät vastasivat, että luottamus on ehdoton.

Opettajan roolissa korostuu Tirrin mukaan kuitenkin tiedon välittäminen ja tiedon lähteelle ohjaaminen. Nuoret kertovat myös opettajille arkaluontoisista asioista, ja silloin opettajat joutuvat kysymään itseltään, kuuluko tämän asian selvittäminen opettajan ammattiin. Aiemmassa tutkimuksessaan Tirri havaitsi, että myös yläasteen opettajat ovat halunneet olla nuoren luottamuksen arvoisia.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat