Mainos

Kirkon Ulkomaanapu: Tuhojen laajuus maaseudulla yllätti

Kirkon Ulkomaanapu suuntaa jatkossa maanjäristyksestä pahimmin kärsineille alueille Haitissa. Port-au-Princen länsipuolella kärsittiin suurimmat tuhot maanjäristyksessä, esimerkiksi Leoganen kaupungissa jopa 90 prosenttia rakennuksista tuhoutui.

Kirkon Ulkomaanavun erikoissuunnittelija David Korpela matkusti eilen Leoganeen ja Gressieriin, Port-au-Princen länsipuolelle. Leoganessa on raportoitu maan pahimmat tuhot. Tilanne on hyvin vakava.

- Olimme yhteydessä paikallisiin viranomaisiin, kansalaisjärjestöihin sekä YK:n edustajiin ja suunnittelimme yhdessä avustusta. Leoganeen suunnittelemme erityisesti telttoja ja vettä. Avustustarvikkeiden jakelu keskitetään Port-au-Princen ulkopuolelle, jossa ei ole muita toimijoita, kertoo Korpela.

- Yllätyin tuhon laajuudesta maaseudulla. Pelloilla kuitenkin näkyi viljelijöitä. On tärkeää, että ruoantuotanto jatkuu ja ihmisten ruokaturva säilyy kriisin aikana ja sen jälkeen. Jos tämän vuoden sato tuhoutuu, se voi johtaa ruokamellakoihin, joita täällä on jo aikaisemmin nähty, kertoo Korpela.

Gressieriin pystytetään tiistaina Ulkomaanavun toimittamat 80 perhetelttaa. Vaikka telttamajoituksen järjestäminen jatkuu, tulisi jo katsoa pidemmälle. Loppukesästä alkaa Karibianmerellä hurrikaanikausi, ja suuret telttaleirit ja muut tilapäisjärjestelyt tulevat olemaan erittäin haavoittuvia.

- Pysyvämpiä ratkaisuja tarvitaan nopeasti, korostaa Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg. Ulkomaanavulla on tähän valmiuksia, sillä se on jo vuosia tehnyt pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä Haitissa.

Kirkon Ulkomaanapu toimittaa lähipäivinä Haitiin vedenpuhdistustabletteja 10 000 ihmiselle 2-3 kuukauden tarpeeseen ja 10 000 kymmenen litran vesikanisteria. Tabletit ovat matkalla Irlannista ja kanisterit Intiasta.

Turvallisuustilanne on humanitaarisen avun suunnittelija Nanny Nordströmin ja Korpelan mukaan Port-au-Princessa vakaa, mutta voi muuttua huonompaan. Ulkonaliikkumiskielto klo 21 alkaen on voimassa. Suuri huoli ovat jälkijäristykset.

- Suurin osan kaupoista on kiinni, mutta katujen varsilla on paljon pieniä kojuja ja ihmisiä, jotka myyvät ruokaa, erityisesti hedelmiä ja vihanneksia. Olosuhteet väliaikaisissa telttakylissä, joita löytää kaikkialta ympäri Port-au-Princeä, ovat epäinhimilliset ja sanitaatio on suuri haaste. Roskia on myös paljon, mutta kuulimme, että jätteiden siivoaminen on lähtenyt käyntiin kahdella alueella," kertoo Nordström tilanteesta Port-au-Princessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.