Mainos

Kirkon tärkein lehti valitsi sata merkittävintä vaikuttajaa – arkkipiispa Kari Mäkinen ei mahtunut listalle

Luterilaisen kirkon tärkein lehti Kotimaa on valinnut Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kirkon 100 merkittävintä vaikuttajaa. Kirkon profiilia näyttävästi nostanut nykyinen arkkipiispa Kari Mäkinen ei mahtunut listalle. Kotimaan päätoimittajan mukaan Mäkisen merkitys nähdään vasta myöhemmin.

Vuonna 2010 arkkipiispaksi valittu Kari Mäkinen (s. 1955) on jäämässä eläkkeelle ensi kesänä, vaikka hän olisi voinut jatkaa vielä viisi vuotta. Virkakaudellaan Mäkinen on nostanut merkittävästi kirkon profiilia eettisenä ja yhteiskunnallisena keskustelijana. Hän on puhunut suorasanaisesti ihmisarvosta ja kristityn vastuusta. Mäkinen on puolustanut niin homoseksuaalien kuin pakolaisten oikeuksia.

Päätoimittaja Mari Teinilä, miksi Kari Mäkinen ei mahtunut listalle?

– Mäkisen merkitystä kirkolle on vielä vaikeaa arvioida, se tulee ilmi tulevaisuudessa ajan myötä. Yhtä lailla Mäkinen olisi voinut mukana ollakin. Tuo Suomen itsenäisyyden juhlintaan kytkeytyvä määrähän on keinotekoinen valinta. Tällaiset listat ovat aina veteen piirrettyjä viivoja.

Kuka listan on laatinut ja teittekö tietoisen päätöksen, että nykyinen arkkipiispa ei tähän kärkijoukkoon mahdu?

– Lista on laadittu kollektiivisesti toimituksessamme. Emme tehneet mitään tietoista päätöstä, että Mäkinen pudotetaan. Minä olen viime kädessä vastuussa valinnoista.

Listalta puuttuu monta muutakin kirkon julkisuuden vaikuttajaa. Mikko Heikka (Espoon hiippakunnan emerituspiispa) tunnetaan älykkäänä keskustelijana, Wille Riekkinen (Kuopion hiippakunnan emerituspiispa) puolestaan rentona kansanmiehenä. Oliko teillä joku piispakiintiö?

– Tavallaan oli. Emme halunneet listasta piispojen ja pappien luetteloa. Heitä on nytkin selvä enemmistö. Näillä valinnoilla muistutamme, että kirkon suuntaan vaikuttavat monien muidenkin alojen ihmiset kuin piispat ja papit. Ja toisaalta, jo nyt listalla on naisia kiusallisen vähän (21). Tämä tietysti kuvaa kirkon historian miesvaltaisuutta.

100 vaikuttajan listalle mahtuu myös rahankeräyspetoksesta tuomittu saarnaaja Pirkko Jalovaara ja lopunajan ennustuksiaan levittävä saarnaaja Leo Meller. Joka suuntaan hääräävät vaikuttajat siis kelpasivat?

– Emme laatineet ansiolistaa, vaan haimme vaikuttajia. Kaikki listalla olevat eivät ole ajaneet kirkkoa hyvään suuntaan. Mukana on myös Päivi Räsänen. Hän on puheillaan saanut ihmisiä eroamaan kirkosta. Eihän se hyvä suunta ole, mutta vaikuttaja hän on.

Päätoimittaja Mari Teinilä kertoo, että listaus on aiheuttanut runsaasti tunteikasta palautetta ja kyselyjä: miksi tämä tai tuo nimi ei ole listalla. Teinilän mukaan Kotimaa julkaisee ensi viikolla jutun palautteen pohjalta. Luvassa on luettelo nimistä, joiden olisi pitänyt päästä listalle – ainakin kansan mielestä.

Kari Mäkinen vieraili Uutisextra-ohjelmassa viime vuonna.

9:57

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.