Mainos

Kirkon kulttuuripalkinto Tyrvään kirkon maalauksille

Vuoden 2009 kirkon kulttuuripalkinnon ovat saaneet kuvataiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala. Kirkkohallitus jakoi palkinnon Lavoselle ja Rauhalalle tunnustuksena Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalausten ja kuvaohjelman toteutuksesta. Kirkkohallituksen mukaan kokonaisuus on vahva puheenvuoro kuvataiteen asemasta kristillisessä julistuksessa ja todistuksessa.

1500-luvulla valmistunut Pyhän Olavin kirkko joutui tuhopolton kohteeksi vuonna 1997. Jäljelle jäivät vain kiviseinät, mutta kirkko rakennettiin talkoilla uudelleen. Kuvataiteelliset maalaustyöt tehtiin kesäisin vuosina 2005-2009.

Perustavat kysymykset esillä

Lavonen ja Rauhala ovat maalanneet kirkkoon oman näkemyksensä mukaan 101 työtä, joiden pohjana ovat 1700-luvun kuva-aiheet. Kirkkosalissa on nyt kuvia apostoleista, viimeisestä tuomiosta, Kristuksen kärsimystiestä, luomiskertomuksesta ja paratiisista.

-Kuvien edessä moderni ihminen asettuu vuoropuheluun kristillisen uskon koko perinnön ja syvimmän sisällön kanssa, Raamatun, Vanhan ja Uuden Testamentin, luomisen ja Jumalan ihmiseksi tulon salaisuuksien, elämän kaikkein perustavimpien kysymysten kanssa, kirkon kulttuuripalkintoryhmä toteaa.

Kuvataiteilijana ja kuvataidekriitikkona työskentelevä Kuutti Lavonen (1960) asuu Helsingissä. Hän on opiskellut Urbinossa Italiassa ja Suomen Taideakatemian koulussa. Osmo Rauhala (1957) on maanviljelijä ja kauppatieteiden maisteri. Lisäksi hän on valmistunut taidemaalariksi Kuvataideakatemiasta ja taiteiden maisteriksi New Yorkin School of Visual Artsista. Parhaillaan Rauhala tekee taiteen tohtorin tutkintoa New Yorkin yliopistossa.

Molempien taiteilijoiden töitä on ollut vuosien varrella esillä sekä kotimaassa että ulkomailla ja he ovat arvostetuimpia nykytaiteilijoitamme. Molemmat palkittiin samasta työstä myös kaksi viikkoa sitten Taiteen Suomi-palkinnolla.

Kirkko kiinnostaa yleisöä

Elokuun puolivälissä avattuun Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon Sastamalassa tutustui lyhyessä ajassa yli 30 000 kiinnostunutta. Ensi vuonna kirkko on auki toukokuun alusta elokuun loppuun. Launtaisin kirkko on suljettu kiertokäynneiltä toimitusten vuoksi. Syyskuussa kirkko on auki vielä sunnuntaisin.

Kirkon kulttuuripalkinto on jaettu vuodesta 1992 lähtien, jolloin kirkon kuvataide- ja musiikkipalkinnot yhdistettiin. Vuosittain myönnettävä kulttuuripalkinto annetaan tunnustuksena kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä luovasta tai esittävästä taiteellisesta toiminnasta tai kulttuuriteosta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.