Mainos

Kirkon homokeskustelusta kysyttiin yo-kokelailta

Ylioppilaskirjoituksissa on tänään vastattu reaalikokeen kysymyksiin. Kysymyksiä oli evenkelis-luterilainen uskonnosta, kemiasta, elämänkatsomustiedosta, maantieteestä, ortodoksisesta uskonnosta, terveystiedosta ja yhteiskuntaopista. Kokelaat saavat suorittaa useampi aineita tai vastata vain yhden aineen kysymyksiin.

Tänään ylioppilaskirjotuksiin osallistunut Miikka Lintula on kuta kuinkin tyytyväinen.

- No se oli ihan suhteellisen hyvä vaikeustasoltaan että ei ollu liian hankala ja vaikka vähän heikosti tuli luettuu ni pärjäs silti.

Monipuoliset kysymykset

Evankelis-luterilaisen uskonnon kokeessa kysyttiin niin krintinuskon alkuaikoihin liittyviä kysymyksiä kuin Raamatun-tuntemustakin. Myös ajankohtaisessa keskustelussa pinnalla olevat kysymykset oli otettu mukaan kokeeseen. Kokelaat saattoivat vastata esimerkiksi kirkon piirissä käytävään homoseksuaalisuutta koskevaan keskusteluun liittyvään kysymykseen. Esillä olivat myös eläineettiset asiat Kysymykset kattoivat myös kirkon vaikutuksen kansanopetukseen, pyhäinjäännökset ja uskonnolliset vainot.

Ortodoksisen uskonnon kokeessa kysymykset käsittelivät pääasiassa ortodoksikirkon sisäisiä opillisia kysymyksiä. Joukossa oli myös otsakkeita, joiden alla vertailtiin ortodoksisen kirkon ratkaisuja muihin kristillisiin kirkkoihin.

Kemian perusasiat hyvin esillä

Elämänkatsomustiedon kokeessa pohdittiin niin vieraantumista kuin suomalaisten arvojakin. Arvoja pohdittiin myös tietotekniikkaa koskevassa kysymyksessä, jossa kokelasta pyydettiiin miettimään mitä arvoja tietotekniikka edistää, mitä syrjii.

Kemian koe oli klassikko. Hiilisidokset, liuoksen kyllästeisyys ja empiirisen molekyylikaavan määrittäminen ovat olleet kemian peruskysymyksiä maailman sivu.

Maantieteen kokeessa pohdittiin Itämeren ympäristöongelmia, maanjäristyksiä, maankäyttöä ja Etelä-Amerikan alueellisia ongelma.

Yhteiskuntaopin koe nousee klassisuudessaan kemian kokeen rinnalle. Heti ensimmäisessä kysymyksessä kokelasta pyydetään selvittämään valtioneuvoston muodostamisen vaiheet ja selvittämään, milloin valtioneuvosto eroaa. Kokelaiden EU-tietämystä testattiin kysymyksellä: "Minkälaisia mahdollisuuksi Euroopan Unionin järjestelmät ja ohjelma tarjoavat koululaisille ja opiskelijoille?"

Terveystiedon kokeessa kysyttiin niin työterveyshuoltoa koskevia asioita kuin oppiaineen käsitteiden tuntemusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.