Mainos

Kirkolta suojaa hakenut saanee jäädä Suomeen

Iranin kurdi Naze Aghai saanee oleskeluluvan Suomesta. Helsingin hallinto-oikeus kumosi ulkomaalaisviraston tekemän käännytyspäätöksen.

- Oikeuden päätökseen vaikutti esimerkiksi se, että Nazen tapaus on saanut paljon julkisuutta Suomessa. Hän saattaisi joutua senkin takia vainotuksi Iranissa, kertoo kirkkoherra Jouni Lehikoinen turkulaisesta Mikaelinseurakunnasta.

Mikaelinseurakunta otti Aghain hoiviinsa viime vuoden kesäkuussa. Aghai oli tuolloin piilotellut kolmisen kuukautta Suomen viranomaisilta välttääkseen käännytyksen Iraniin.

Aghai on painottanut, että häntä odottaisi kotimaassaan kidutus ja kuolema. Hän on osallistunut kielletyn puolueen toimintaan ja kieltäytynyt avioliitosta kotimaassaan sekä hakenut turvaa kristittyjen kirkosta Suomessa.

- Päätös oli suuri helpotus. Nazella on jo Turussa opiskelupaikka, seurakunnan vuokra-asunto ja ystäviä. Toivottavasti hän jää Turkuun ja saa elämänsä mallilleen, Lehikoinen sanoo.

Ensimmäinen kirkon turvapaikka

Suomen ekumeeninen neuvosto julkaisi vuosi sitten turvapaikkaoppaan seurakunnille. Jos joku pyytää apua hengenvaaraan vedoten, seurakunnan velvollisuus on auttaa. Auttamisvelvollisuus voi myös olla ristiriidassa viranomaisten päätösten kanssa.

- Tämä oli ensimmäinen kirkon järjestämä turvapaikka. Hallinto-oikeuden tuore päätös on meille suuri asia. Kritiikkiäkin on tullut, mutta oikean asian puolesta olemme toimineet. Ja oikean asian puolesta olisimme toimineet, vaikka Naze olisi käännytettykin.

Suomeen Aghai tuli helmikuussa 2005 ja sai kielteisen turvapaikkapäätöksen saman vuoden lokakuussa. Myöhemmin hallinto-oikeus hylkäsi valituksen päätöksestä, eikä korkein hallinto-oikeus antanut enää valituslupaa. Kun Aghai piti käännyttää maaliskuussa 2007, hän kätkeytyi.

Aghai haki turvaa Mikaelinseurakunnasta kohta kirkon turvapaikkaoppaan julkaisun jälkeen. Seurakunta hankki Aghaille asunnon ja auttoi uuden hakemuksen teossa.

Ulkomaalaisvirasto hylkäsi uudenkin turvapaikkahakemuksen viime syyskuussa. Viikon päästä siitä hallinto-oikeus kuitenkin kielsi käännytyspäätöksen täytäntöönpanon ja nyt kumosi koko päätöksen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.