Kirkolliskokousedustajista vaihtui yli puolet

Evankelisluterilaisen kirkon kirkolliskokouksen valituista edustajista vaihtui yli puolet. Valituista 96 edustajasta uusia on 55. Naisia valittiin hieman edelliskertaa vähemmän.

Evankelisluterilaisen kirkon päättävän elimen, kirkolliskokouksen, maanantaina valituista 96 edustajasta uusia on 55 eli 57 prosenttia. Naisia valittiin toukokuun alussa työnsä aloittavaan kirkolliskokoukseen nyt 31.

Maallikoita valittiin kirkolliskokouksen nelivuotiskaudeksi 2004-2008 yhdeksässä hiippakunnassa kaikkiaan 64, joista uusia edustajia oli 33. Pappisedustajia valittiin 32, ja heistä peräti 22 oli uusia.

Maallikkoedustajista naisia oli 23 eli kolme vähemmän kuin edellisessä kirkolliskokouksessa. Pappisedustajista naisia oli 8, kun heitä edellisellä kerralla oli 9.

Uusista kirkolliskokousedustajista alle kolmikymppisiä oli kolme. Heistä kaksi valittiin Helsingin ja yksi Turun hiippakunnasta. Edellisessä kirkolliskokouksessa heitä ei ollut yhtään.

Maallikkoedustajien vaalissa oli äänioikeus noin 12 000:lla seurakuntien luottamushenkilöllä. Pappisedustajien vaalissa äänioikeus oli noin 35 00 papilla.

Uusi kirkolliskokous kokoontuu arkkipiispan johdolla ensimmäiseen istuntoonsa 3.-7. toukokuuta. Kirkolliskokouksessa on kaikkiaan 109 edustajaa.

Nyt valittujen maallikko- ja pappisedustajien lisäksi siihen kuuluvat hiippakuntien kymmenen piispaa ja kenttäpiispa sekä valtioneuvoston määräämä edustaja. Kirkolliskokoukseen valitaan lisäksi saamelaisten edustaja, jonka valitsevat Saamelaiskäräjien luterilaiseen kirkkoon kuuluvat edustajat.

Hiippakuntavaltuustot aloittavat toukokuussa

Myös ensimmäiset hiippakuntavaltuustot valittiin maanantaina. Vuosiksi 2004-2008 valtuustoihin valittiin hiippakunnittain 14 maallikkoa ja 7 pappia.

Yhdeksässä hiippakuntavaltuustossa on kaikkiaan 189 edustajaa, joista maallikoita on 126 ja pappeja 63. Valituista naisia on yhteensä 69, joista maallikkoja on 51.

Nuoria, alle 30-vuotiaita hiippakuntavaltuustoihin valittiin koko maassa viisi. Alle kolmikymppisiä valtuuston jäseniä on Helsingin, Turun, Espoon, Tampereen ja Porvoon hiippakunnissa. Porvoon hiippakunnan nuori edustaja on pappi.

Myös hiippakuntavaltuustojen maallikkojäsenten vaalissa äänioikeus oli noin 12 000:lla seurakuntien luottamushenkilöllä. Pappisedustajien vaalissa äänioikeus oli noin 3 500 papilla.

Hiippakuntavaltuustot aloittavat toimintansa 1. toukokuuta. Ne mm. hyväksyvät hiippakuntien toiminta- ja taloussuunnitelman sekä perustavat ja lakkauttavat hiippakuntien virat. Valtuustot voivat myös tehdä esityksiä kirkolliskokoukselle.

Hiippakuntavaltuusto kokoontuu 2-4 kertaa vuodessa, ja sen puheenjohtajana on maallikko. Sekä kirkolliskokousedustajien että hiippakuntavaltuustojen jäsenten vaalin tulos vahvistetaan jokaisessa hiippakunnassa maanantaina 16. tammikuuta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat