Mainos

Kirkolliskokous pohti pelastusopin perustotuuksia

Turun kirkolliskokous pohti tänään kysymystä, voivatko katolilaiset ja luterilaiset olla osapuilleen samaa mieltä siitä, kuinka ihminen pelastuu synneistään. Ainakin viidessä noin kahdestakymmenestä puheenvuorosta todettiin, ettei kirkkokuntien välillä ole riittävää yksimielisyyttä tämän opinkohdan perustotuuksista.

Vanhurskauttamisoppi eli käsitys siitä kuinka synneistä pelastutaan, on kirkkokuntien keskeisimpiä opinkappaleita. Luterilaisuuden mukaan ihminen pelastuu vain armosta kun katolinen kirkko opettaa, että pelastuksen voi ansaita armosta ja omien tekojen kautta. Luterilainen maailmanliitto ja roomalaiskatolinen kirkko ovat silti pystyneet laatimaan asiakirjan, jossa ne antavat yhteisen julistuksen vanhurskauttamisopista. Luterilainen maailmanliitto on kysynyt kaikilta jäsenkirkoiltaan, voivatko ne hyväksyä julistuksen.

Kirkolliskokouksen lähetekeskustelussa oltiin huolissaan yhteisen julistuksen mahdollisista vaikutuksista luterilaisen kirkon opetukseen. Toisaalta julistuksen ekumeenista merkitystä pidettiin tärkeänä.
-Ennen kokematon keskustelu uskomme ja oppimme peruskysymyksistä on jo suuri voitto, vaikka muuta ei tapahtuisikaan, kiitti kirkkoherra Erkki Ranta Tampereelta.

Yhteinen julistus vanhurskauttamisopista on jo hyväksytty Amerikan ja Ruotsin luterilaisissa kirkoissa. Suomen kirkko äänestää kannastaan ensi toukokuun kirkolliskokouksessa. Keskustelu vanhurskauttamisesta jatkuu kirkolliskokouksessa vielä keskiviikkona.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.