Kirkolliskokous päätti seurakuntien tulontasauksesta

Kirkolliskokous on päättänyt mallista, jolla voidaan tasata seurakuntien verotuloja nykyistä tehokkaammin. Seurakuntien tuloerot ovat kasvaneet muuttoliikkeen ja yhteisöverotulojen uuden tilitysjärjestelmän johdosta.

Kirkko

Tänään Turussa päättynyt kirkolliskokous arvioi, että varoja köyhien seurakuntien avustamiseen saadaan porrastamalla maksu, jonka seurakunnat maksavat yhteisöverotuloistaan kirkon yhteiseen kassaan. Tähän saakka maksu on ollut tasasuuruinen kaikilta seurakunnilta eli 12 prosenttia seurakunnan yhteisövero-osuudesta. Nyt maksun ylärajaksi päätettiin 20 prosenttia.

Jos maksu vaihtelee seurakunnan tuloista riippuen esim. 10-20 prosentin välillä, saataisiin avustamiseen varoja noin 30 miljoonaa markkaa. Kirkolliskokous päättää vuosittain, peritäänkö maksu progressiivisena ja millainen porrastus on.

Kirkkolain muutos on tarkoitus saada voimaan ensi vuoden alusta. Siten maksun porrastamisesta päätetään ensi kerran marraskuun kirkolliskokouksessa.

Helsingin hiippakunnan jakoa pohditaan

Kirkolliskokous ei antanut kiistellyn Helsingin hiippakunnan jakamista koskevan asian raueta. Keskiviikkona asiasta käydyssä vilkkaassa keskustelussa kirkkohallitusta syytettiin mm. niskoittelusta ja kikkailusta, kun kirkkohallitus ei ollut tehnyt kirkolliskokoukselle esitystä Helsingin hiippakunnan jakamisesta.

Kirkolliskokous päätti nyt, että Helsingin hiippakunnan jakamista pidetään edelleen vaihtoehtona etsittäessä ratkaisua hiippakunnan lisääntyvien tehtävien hoitamiseksi. Kirkkohallituksen tulee tuoda esitys kirkolliskokoukseen siten, että uuteen järjestelmään voidaan siirtyä vuoden 2004 alusta.

Uusi uskonnonvapauslaki sai kiitosta

Kirkolliskokous antoi luterilaisen kirkon lausunnon ehdotuksesta uudeksi uskonnonvapauslainsäädännöksi. Uusi laki korvaa vuodelta 1922 annetun uskonnonvapauslain. Kirkolliskokous pitää uudesta uskonnonvapauslaista annettua lakiehdotusta onnistuneena kokonaisuutena.

Uusi laki turvaa yksilön ja yhteisön oikeuden harjoittaa uskontoa perustuslain tarkoittamalla tavalla. Uudessa laissa on luovuttu tunnustuksellisen uskonnonopetuksen käsitteestä. Kirkolliskokous katsoo, että uskonnonopetus ei ole uskonnon harjoittamista. Kuitenkin oppilaille tulee tarjota edelleen mahdollisuus kristillisen kulttuuriperinteen mukaisiin juhliin ja muuhun perinteen siirtoon osana koulun yleistä toimintaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat