Mainos

Kirkolla seurakuntavaaleista näkyvä kampanja

Kirkko mainostaa marraskuun seurakuntavaaleja näkyvästi ja suurella rahalla. Ensimmäistä kertaa vaalien historiassa mainontaan on varattu yhteinen budjetti: 2,5 miljoonaa markkaa.

Aiemmin tiedotus on jätetty suurelta osin seurakuntien omaksi huoleksi ja avuksi on tarjottu vain yhteistä vaalijulistetta ja lehtien palstanpäitä. Tänä vuonna rahaa kulutetaan myös valtakunnalliseen mainontaan. Lisäksi seurakunnille lähetettävää tiedotusmateriaalia on lisätty entisestään. Kampanjointi televisiossa, radiossa ja katujen mainospilareissa alkaa lokakuun puolivälissä ennen ennakkoäänestyksen alkamista. Kampanjan päävälineet ovat MTV3 ja Nelonen - lisäksi mainoksia kuullaan radio Novassa. Pilarimainontaa on ripoteltu yli 70 paikkakunnalle eri puolille maata. -Vaihtoehtona oli se, että olisimme velvoitamme seurakunnat lähettämään henkilökohtaisen ilmoituksen äänioikeudesta. Kustannukset olisivat olleet noin seitsemän miljoonaa markkaa, ynnää tiedotuspäällikkö Mikko Oinonen Kirkon tiedotuskeskuksesta.

Kustannukset kohtuulliset

Noin kolmea miljoonaa äänioikeutettua kohden laskettuna vaalibudjetti tekee alle markan. Oinonen pitää kustannusta kerran neljässä vuodessa varsin kohtuullisina. Toisaalta valtakunnallisen mainonnan heikkoutena on se, että mainospätkiin ei voida yhdistää paikallisia vaalitietoja. -Eräillä paikkakunnilla on päädytty siihen, että he kampanjasta huolimatta lähettävät seurakuntalaisille tiedon äänestyspaikasta ja -ajasta. Oinosen mukaan mainosten tarkoitus on kiinnittää ensimmäistä kertaa äänestävien huomio. Tämän lisäksi mainontaa on suunnattu passiiviselle, mutta potentiaaliselle äänestäjäkunnalle. -Vaalit eivät varmasti tällä kertaa mene vahingossa ohi, Oinonen uskoo. Haastetta silti riittää, sillä uusia äänioikeutettuja on ennätysmäärä. Tänä vuonna äänestämään pääsevät myös ne, jotka täyttävät 18 vuotta viimeistään vaalien ensimmäisenä päivänä eli 8. marraskuuta. Aikaisemmin ikä täytyi saavuttaa edellisen vuoden loppuun mennessä.

Perheet ja vanhukset keskiössä

Vaaleissa päätetään muun muassa kerhopaikkojen määrästä sekä perheille ja vanhuksille annettavasta tuesta. Tv- ja julistekuvissa näkyvätkin ihmettelevä vauva, mustasilmäinen nuori nainen ja iäkäs mies. Mainosbudjetin ulkopuolella vaaleista kerrotaan internetissä. Viittaan pukeutunut Seurakuntavaalimies opastaa, miten äänioikeutta voi käyttää tai miten ehdokkaaksi voi asettua. Sivuilta on linkkejä myös seurakuntien omille vaalisivuille. -Tällä kannustetaan seurakuntia laatimaan ehdokkaista ja vaaleista sivuja esimerkiksi opiskelijoita varten, Oinonen selittää. Toistaiseksi oman seurakuntavaalisivunsa ovat perustaneet vasta Alajärvi ja Tuusula. Evankelis-luterilaisen kirkon sivuilta pääsee kuitenkin seurakuntien kotisivuille, joissa vaaleista niin ikään kerrotaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.