Mainos

Kirkkojen yhteyttä etsitään Turussa

Porvoon julistus on otettu kristillisessä maailmassa vastaan hyvin. Esimerkiksi katolisten tahojen julistusta vastaan alkujaan esittämä kritiikki on vaimentunut lähes kokonaan, totesivat julistuskirkkokuntien johtajat Turussa tänään.

Porvoon julistuksen allekirjoittaneiden kirkkojen piispat ja muu pappisjohto ovat kokoontuneet kaupunkiin ensimmäiseen yhteiseen tapaamiseensa.

Porvoon julistus on yksi ekumenian historian tärkeimpiä sopimuksia. Se allekirjoitettiin Pohjoismaiden ja Baltian luterilaisten kirkkojen sekä Britannian ja Irlannin anglikaanisen kirkkojen välillä vuonna 1996. Julistus toi siihen liittyneet kirkot lähes täydelliseen kirkolliseen yhteyteen keskenään.

Opillisesti julistus merkitsi muun muassa sitä, että kirkot tunnustavat toistensa uskon ja virat oikeiksi. Kirkot pitävät myös toistensa jäseniä omina jäseninään.

Anglikaanikirkkoon kuin omaan

Porvoon julistuksen perusteella suomalainen voi Englannissa käyttää minkä tahansa anglikaanisen kirkon palveluja kuten oman kirkkonsa palveluksia. Vastaavasti esimerkiksi Irlannin anglikaanisen kirkon pappi voi toimittaa jumalanpalveluksen tai kasteen Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Porvoon julistusta ollaan parhaillaan panemassa täytäntöön eri kirkoissa. Turun kokouksessa piispat keskustelivat muun muassa siitä, kuinka kirkot toteuttavat käytännössä päätöksen jonka mukaan kirkot pyrkivät yhteiseen näkemykseen diakonin virasta.

Walesin piispan Huw Jonesin mukaan anglikaanisessa kirkossa diakonin virka on aina välivaihe, josta siirrytään pappeuteen. Luterilaisessa kirkossa diakonin virkaa ei liity tätä piirrettä.

Kirkkojohtajien kokous jatkuu Turussa maaliskuun 17. päivään saakka.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.