Mainos

Kirkkojen maailmanneuvostoon esitetään suuria muutoksia

Kirkkojen maailmanneuvoston erityiskomissio ehdottaa välttämättömiä muutoksia neuvoston rakenteeseen, tyyliin ja toimintaan. Erityiskomissio kokoontui viikonloppuna Järvenpäässä historiallisessa kokouksessa.
Kolmen vuoden ekumeenisen työskentelyn tuloksena komissio sai valmiiksi loppuraportin, joka muuttaisi maailmanneuvoston rakennetta ja toimintatapaakin.

Komissio ehdottaa, että maailmanneuvostossa tehtäisiin tulevaisuudessa päätöksiä konsensuksen eli yksimielisyyden perusteella. Se vähentäisi neuvostossa mahdollisesti käsiteltävien asioiden määrää, mutta komission suomalaisjäsenen, piispa Voitto Huotarin mukaan se terävöittäisi Kirkkojen maailmanneuvoston profiilia ja lisäisi yhtenäisyyttä.

-Maailmanneuvosto on ollut herkkä reagoimaan. Nyt pyritään suurempaan malttiin, toteaa Huotari.

Ortodoksit tiukasti mukana


Maailmanneuvoston jäsenyydelle komissio ehdottaa kahta mahdollisuutta. Kirkko voisi liittyä maailmanneuvoston jäsenkirkoksi tai se voisi olla tarkkailijajäsen. Tarkkailijajäsenillä olisi kokouksissa puheoikeus, muttei äänioikeutta.

-Kun luodaan tällainen uusi tarkkailijajäsenyys, sitä ei luoda yhden kirkon tarpeisiin. Sille pyritään etsimään positiivinen, luova ja uudenlainen merkitys. Ennen kirkko on vain voinut olla jäsenenä tai sitten ei, kertoo Huotari.

Ortodoksit, jotka ovat arvostelleet voimakkaasti maailmanneuvoston protestanttikeskeistä päätöksentekotapaa, ovat uhanneet jäädä kokonaan maailmanneuvoston ulkopuolelle. Tämä taas tarkoittaisi valtavaa takaiskua yli 50 vuotta jatkuneelle ekumenialiikkeelle. Piispa Huotarin mukaan on huolestuttavaa, jos huomattava osa kristikunnasta haluaa jättäytyä ulkopuolelle.

-On selvää ettei neuvosto toiminut odotetulla tavalla, myöntää Huotari.

Erityiskomissio myös suosittaa, että ortodoksisten kirkkojen edustusta varmistamaan perustettaisiin pysyvä komitea, jonka 14 jäsenestä puolet olisi ortodokseja. Muut komission loppuraportin kohdat liittyvät neuvoston päätöksentekotapaan, sosiaalisiin sekä eettisiin kysymyksiin, kirkkokäsitykseen sekä kaikkien kirkkojen yhteiseen rukoukseen.

Komission loppuraportin laatineet 30 protestantti- ja 30 ortodoksijäsentä saivat työnsä valmiiksi täydessä yhteisymmärryksessä. Helsingin raportti esitellään maailmanneuvoston keskuskomitealle elo-syyskuun vaihteessa Genevessä. Keskuskomitea tulee päättämään jatkotoimista. Raportti myös julkistetaan tuolloin.

-Tavalliset evankelisluterilaiset seurakuntalaiset toivovat kirkkojen lähentymistä. Nyt varmistetaan, että sitä ajava organisaatio on riittävän tehokas, summaa Huotari.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.