Mainos

Kirkkohallitus tutkii ilkivaltaa

Kirkkohallitus selvittää tulevan syksyn aikana, kuinka yleistä seurakuntiin kohdistuva vahingonteko nykyään on. Kirkkohallitus on pyytänyt seurakuntia ilmoittamaan henkilökuntaansa, omaisuuteensa tai esimerkiksi hautakiviin suuntautuvasta uhkailusta ja ilkivallasta. Yleisselvitys tähtää seurakuntien turvallisuuden parantamiseen.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Risto Junttila myöntää, että etenkään diakoniatyöntekijöiden turvallisuuteen ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota. Näin on päässyt käymään siitä huolimatta, että he kohtaavat työssään entistä enemmän myös väkivaltaisia asiakkaita. Junttilan mukaan kyselyn myötä tutkaillaan myös sitä, miten seurakuntien rakennuksia ja muuta omaisuutta pystyttäisiin suojelemaan nykyistä helpommin. Asiasta ovat kiinnostuneet myös vakuutusyhtiöt.

Joissakin seurakunnissa on otettu käyttöön esimerkiksi valvontakameroita. Yhä useampi seurakunta on turvallisuussyistä kieltänyt myös oleskelun yöaikaan kirkon läheisyydessä ja hautausmaalla.
-Näistäkin asioista haluamme seurakunnilta tietoa. Katsomme mitä seurakunnissa tapahtuu ja mitä siellä on tehty. Näin turvallisuutta voidaan parantaa yhteistuumaisesti, Junttila toteaa.
Seurakunnilta saatavien tietojen perusteella kirkkohallitus voi antaa seurakunnille ohjeita turvallisuuden parantamiseksi.

Uhkiin syytä varautua ennalta

Kirkkohallitus kehottaa seurakuntia varautumaan uhkien torjuntaan jo ennakolta. Asian vakavuutta lisää se, että vanhojen kirkkojen henkilö- ja paloturvallisuus on puutteellista.
-Poistumisteihin ja vastuuhenkilöihin on kiinnitettävä erityistä huomiota tilanteissa, joissa kirkko on täpötäysi. Näin käy esimerkiksi kesän konfirmaatiojumalanpalveluksissa, kirkkohallitus huomauttaa seurakunnille lähettämässään yleiskirjeessä.

Samalla siinä mainitaan, että mahdollisen vahingonteon taustalla saattavat olla muun muassa huomion hankkiminen ja pahanolon purkaminen. Lisäksi ilkivalta voi johtua ideologisista syistä tai mielenterveyden häiriöistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.