Mainos

Kirkkohallitus: Keinohedelmöitykseen vain puolisoiden omia sukusoluja

Luterilaisen kirkon Kirkkohallitus on ottanut kantaa keinohedelmöitykseen. Sen mielestä keinohedelmöityksessä tulisi käyttää vain aviopuolisoiden omia sukusoluja. Keinohedelmöitystä koskeva lainsäädäntö on parhaillaan valmisteilla.

Luterilaisen kirkon Kirkkohallituksen mielestä keinohedelmöityksessä tulisi käyttää vain aviopuolisoiden omia sukusoluja. Muuten keinohedelmöityksestä tulisi luopua. Hedelmöityshoitoja ei myöskään tulisi sallia yksin eläville naisille tai naispareille.

Kirkkohallitus otti asiaan kantaa täysistunnossaan tänään, koska keinohedelmöitystä koskeva lainsäädäntö on parhaillaan valmisteilla. Kirkkohallituksen mielestä on tärkeää, ettei lainsäädännöllä vähätellä isyyttä eikä isän merkitystä perheessä. Lapsella on oikeus isään ja äitiin, eikä näin ollen ole toivottavaa, että lain turvin saatettaisiin maailmaan lapsia, joilla ei ole isää.

Lapsen saaminen ei Kirkkohallituksen mielestä ole myöskään subjektiivinen oikeus tai ihmisoikeus. Myös avioliitto on sen mielestä yhtä arvokas, syntyipä lapsia tai ei. Sijaissynnyttäjän käyttöä Kirkkohallitus ei liioin edelleenkään hyväksy.

"Lasten tarpeet etusijalle"

Kannanotossa painotetaan, että kirkon opetuksen mukaan ihanteena on naisen ja miehen välinen elinikäinen avioliitto, joka on julkinen ja laillinen sopimus yhteiselämästä ja lasten kannalta turvallisin parisuhteen muoto. Näin ollen hedelmöityshoitoja voidaan antaa aviopareille.

Jos hoitojen piiriin tulevien joukkoa halutaan laajentaa, se tulee Kirkkohallituksen mukaan rajoittaa eri sukupuolta oleviin pareihin, joissa molemmat osapuolet sitoutuvat myös juridisesti hoitojen avulla syntyvän lapsen vanhemmiksi.

Kannanoton mukaan lainsäädännön tehtävänä on turvata hedelmöityshoitojen avulla syntyvien lasten paras. Lasten tarpeet on asetettava vanhempien tarpeiden edelle, kannanotossa sanotaan. Myös hedelmöityshoitojen avulla syntyneen lapsen oikeudellinen asema on Kirkkohallituksen mielestä turvattava.

Kirkkohallitusten kannat erilaiset

Kirkossa on erilaisia mielipiteitä luovutettujen sukusolujen käytöstä. Vuonna 1997 antamassaan lausunnossa silloinen Kirkkohallitus korosti sosiaalisen vanhemmuuden merkitystä perheelle. Luovutettujen sukusolujen käytön edellytyksenä se piti sitä, että molemmat puolisot hyväksyvät sen. Tätä edellytystä pidetään yhä tärkeänä.

Nykyinen Kirkkohallitus sen sijaan yhtyy nyt niiden kirkkojen kantaan, joiden mielestä keinohedelmöityksessä tulisi käyttää vain aviopuolisoiden sukusoluja. Jos tämä ei ole mahdollista, keinohedelmöityksestä olisi luovuttava. Lausunnossa otetaan kuitenkin kantaa myös siihen, mitkä ovat hedelmöityshoitojen vähimmäisedellytykset kirkon kannalta, jos luovutettujen sukusolujen käyttö sallitaan.

Kannanotossaan Kirkkohallitus toteaa myös, että täysi-ikäisellä on halutessaan oikeus saada tietää biologinen alkuperänsä ja vanhempansa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.