Mainos

Kirkko vaatii korjaamaan sosiaaliturvan puutteet

Selkeiden sosiaaliturvan aukkojen ohella ongelmia aiheuttaa myös yhteiskunnan tukijärjestelmän monimutkaisuus.

Seurakuntien jakama taloudellinen apu paikkaa virallisen sosiaaliturvan aukkoja. Tänään julkaistun tutkimuksen mukaan kirkolta apua hakee paljon perusturvan varassa eläviä työikäisiä.

Ruoka- ja leipätarjoilut ovat osa kirkon taloudellista tukea, lisäksi voidaan antaa maksuosoituksia äkilliseen tarpeeseen.

- Monasti saattaa tulla menoja, mitä ei ole ennakolta osattu ottaa huomioon ja sitten tiukalla budjetilla elämisen tasapaino heilahtaa, diakoniatyöntekijä Helena Pietinen Malmin seurakunnasta kertoo.

Näitä heilahduksia ei virallinen sosiaaliturva usein kata. Kirkko paikkaakin toisten tukien aukkoja, pitkiä päätösaikoja ja säästöpaineita.

- On monta tahoa, josta hakea tukia, mutta ihmiset ei tiedä mitä kaikkea heille lain mukaan kuuluu, Pietinen muistuttaa.

Nyt kirkon suulla vaaditaan kaikki tuet yhdelle luukulle ja lisää rahaa sosiaalitoimeen.

- Ei ole ajateltu, että ihmiset pohjoismaissa hakisi rahaa kolmannelta sektorilta ja seurakunnilta, mutta se on kuitenkin tosiasia. Mikä on hämmästyttävää ottaen huomioon valtavan taloudellisen menestyksen, joka on vallinnut viimeiset kymmenen vuotta, johtaja Heikki Hiilamo Kirkon diakonia ja yhteiskuntatyösta kertoo.

Tästä menestyksestä eivät ole päässeet osallisiksi ne monet eläkeläiset, työttömät ja pienipalkkaiset tai yksinhuoltajat, jotka ovat kirkon asiakkaina, koska yhteiskunnan tuki ei riitä.

- Meillä on perusturvaa, joka jää koko ajan jälkeen ansiosidonnaisesta turvasta, koska perusturvaa tarkistetaan huonommilla indekseillä kuin muuta turvaa, peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.) kertoo.

Köyhille löytyykin todennäköisimmin ystäviä aina juuri ennen vaaleja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.