Mainos

Kirkko soikoon -festivaali maaliskuussa

Kirkko soikoon tarjoaa pelimanneja, jazzia ja uutta sekä vanhaa kirkkomusiikkia.

Seitsemättä kertaa järjestettävä Kirkko soikoon -festivaali 16.-25.3.2002 on jo vakiinnuttanut paikkansa pääkaupunkiseudun keväisessä ohjelmatarjonnassa. Tänä vuonna Kirkko soikoon -tapahtumalla on neljä keskeistä kokonaisuutta: kansanmusiikki ja jazz, isot orkesteriteokset, Helsingin seurakuntien kanttoreiden osuus ja dramatisoitu kuoroteos Apokalypsis.

Festivaalin huipennus on Apokalypsis

Kirkko soikoon -tapahtuman kohokohta on virolaisvenäläinen dramatisoitu kuoroteos Apokalypsis. Tässä teoksessa ovat kaikki ainekset musiikilliseen, visuaaliseen ja hengelliseen elämykseen.

Apokalypsis on Johanneksen ilmestykseen perustuva mysteerinäytelmä, joka yhdistää aikamme syvintä musiikki- ja teatteri-ilmaisua. Se on täynnä perinteisen hengellisen kulttuurin tasapainoa ja harmoniaa. Musiikissa on runsaasti vaikutteita ortodoksisesta liturgiasta, johon säveltäjä on lisännyt länsimaisen 1500-luvun musiikin sävellystekniikkaa. Paitsi sävellyksenä, myös lavastuksellisesti Apokalypsis on erityisen vaikuttava teos. Hieno kuorojen ja solistien liikkeissä tapahtuva symboliikka on koskettava nykyihmiselle, joka voi näin päästä osalliseksi vanhan mysteerin salaisuudesta.

Mysteerinäytelmän toteuttaja on Moskovan Taganka -teatterin johtaja, modernin teatterimaailman elävä legenda, Juri Ljubimov. Hän vastaa koko teoksen dramatisoinnista sekä lavastuksen, pukujen ja valaistuksen suunnittelusta. Musiikin Ilmestyskirjan tekstiin on säveltänyt Vladimir Martinov, yksi Venäjän johtavista nykysäveltäjistä. Teoksen johtaa Andres Mustonen, joka on tunnettu muusikko ja kapellimestari, Hortus Musicus -yhtyeen perustaja ja vanhan musiikin uudelleen herättäjä Baltian maissa, Skandinaviassa ja Venäjällä. Eestin Mieslauluseuran poikakuoro, Narvan kuorokoulun poikakuoro sekä Eesti Rahvus Meeskoor, (RAM) muodostavat suurkuoron. Lisäksi esityksessä on yhdeksän solistia. Esityksen suojelijana on Helsingin metropoliitta Ambrosius.

Teoksen ensiesitys oli Tallinnassa Pyhän Katariinan kirkossa 15.-16.4.2001 ja se esitettiin Moskovan teatteripäivillä 28.-29.4.2001. Helsingin ev.-lut. seurakuntien Kirkko soikoon -festivaali tuo yhteistyössä Helsingin ortodoksisen seurakunnan kanssa Apokalypsiksen Helsinkiin maaliskuussa 2002.

Orkesteriteoksista, jazziin ja kansanmusiikkiin

Kirkko soikoon on myös jazz- ja kansanmusiikkitapahtuma. Yhteistyökumppanina on Suomen Kansanmusiikkiliiton Samuelin Poloneesi, joka järjestetään Helsingissä 17.-24.3. Poloneesin teemana on tänä vuonna hengellinen kansanmusiikki. Ohjelmassa on muun muassa pelimanniseurat ja -jumalanpalvelus. Hengellisen kansanmusiikin konsertti la 23.3. Vanhassakirkossa esittelee Viljami Niittykosken tuotantoa, Konsta Jylhän hengellistä musiikkia, perinteistä häämusiikkia Kaustiselta ja Karijoelta.

Sakari Kukon jazzvirret kuullaan ensi kertaa Helsingissä, Temppeliaukion kirkossa ke 20.3. Mia Simanainen ja Ahava -yhtye kantaesittää Simanaisen säveltämiä psalmilauluja Tuomiokirkon kryptassa su 17.3. "We Come Before You" on jazz-messu, jonka on säveltänyt Jan Hellberg ja sen esittää EMO Ensemble to 21.3., johtajana Pasi Hyökki. Arktisia psalmeja ja improvisaatioita selkäpiitä pitkin on kuultavana Oulunkylän kirkossa su 24.3. Seppo "Paroni" Paakkunaisen mysteeriokantaatti Selkäpiitä pitkin kantaesitettiin Kuhmon Kirkkopäivillä. Nyt kuultava esitys on pidempi kokonaisuus.

Orkesteriteokset

Viikon aikana tapahtumassa on orkesteriteoksia, muun muassa Kallion kirkossa ti 19.3. esitettävä Mozartin Messu c-molli, jonka esittää Suomen Laulu ja Kymi Sinfonietta, johtajana Juhani Lamminmäki. Helsinkiläisten seurakuntien kamarikuorojen yhteinen Mozartin Requiem, jonka johtaa Seppo Murto esitetään Johanneksenkirkossa la 16.3. Esityksessä on yhteensä yli kaksisataa laulajaa ja Ylioppilaskunnan soittajat. Tapiola Sinfoniettan konsertissa Temppeliaukion kirkossa pe 22.3. kuullaan Haydnin Vapahtajan Seitsemän Sanaa Ristillä ja Giya Kanchelin Night Prayers. Orkesteria johtavat John Storgårds ja saksofoni Jukka Perko.

Festivaalin urkukonsertteja pidetään viikon aikana eri kirkoissa. Perheet ja lapset kutsutaan Tuomiokirkkoon su 17.3. klo 15.
Kirkko soikoon -festivaalin tarkempi ohjelma
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.