Mainos

Kirkko sijoittaa eettisiin kohteisiin

Evankelisluterilainen kirkko sijoittaa eläkevaroja ja irtonaista kassarahaa markkinoille nykyisin noin miljardi euroa. Tuotoista ollaan kuitenkin valmiita tinkimään kestävän moraalin hyväksi. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoitussalkussa ei ole esimerkiksi viina-, tupakka- tai asetehtaita. Eettinen sijoittaminen sallii sen sijaan esimerkiksi kiinteistöbisneksen.

Elannon entinen pääkonttori Helsingissä kuuluu nykyisin kirkon sijoitussalkkuun. Kirkon eläkerahastolla on kiinni tässä rakennuksessa ja muissa kohteissa noin 400 miljoonaa euroa.

- Meillä on noin kolmannes osakkeissa, vähän yli puolet joukkovelkakirjoissa ja loput kiinteistöissä ja lyhyessä rahassa, sanoo kirkon keskusrahaston johtaja Leena Rantanen.

Kirkon sijoitusten tuotto on viime vuosina ollut plussalla, tämä vuosi näyttää heikommalta.

- 1990 luku oli eläkelaitoksille hyvää sijoitusaikaa ja viime vuosikin oli kohtuullinen. Viime vuonna saatiin juuri ja juuri nenä veden pinnan yläpuolelle eli plusmerkkinen tuotto. Tämä vuosi on pikkuisen heikompi ja elleivät markkinat tästä huomattavasti parane, niin seurauksena taitaa olla vähän heikompi tulos. Jos parannusta ei näy, tuotto vastaa luultavasti keskimääräistä eläkelaitosten tuottoa eli noin vajaata 10 prosenttia, Rantanen kertoo.

Myös noin puolella seurakunnista on sellaisia varoja, joita ainakin yritetään kartuttaa markkinoilla. Sijoituksia on yhteensä yli 500 miljoonaa euroa. Tästä pelkästään Helsingin osuus on noin 170 miljoonaa euroa.

Kirkko harjoittaa kuitenkin omien sanojensa mukaan eettistä sijoittamista.

- Voisi oikeastaan sanoa, että se on sijoittajan omissa silmissä, eli jokaisen täytyy itse määritellä omat kriteerinsä. Joku saattaa sulkea aseteollisuuden pois, joku tupakkateollisuuden. Se on jokaisesta itsestään kiinni, sanoo Gyllenberg rahastoyhtiö Oy:n toimitusjohtaja Matti Byman.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.