Kirkko löysi sosiaalisen median: Ei käännytystä, vaan keskustelua

Kirkkohallitus on palkannut uusia kirkon työntekijöitä sosiaalisen median palvelukseen. Kirkon tavoitteena ei ole tehdä verkossa käännytystyötä, vaan työntekijät haluavat keskustella ihmisten kanssa kirkon asioista, uskonnosta tai auttaa ihmisiä hädän hetkellä.

Keskustelua käydään suosituilla foorumeilla kuten Suomi24-kanavalla, Facebookissa tai Irc-galleriassa. Kirkko tekee yhteistyötä myös City- ja Helistin -lehtien kanssa.

- Osallistumme keskusteluun kommentoimalla uutisia muiden mukana. Ihmisiä kiinnostavat perimmäiset teologiset kysymykset, kuten miksi pahuutta on olemassa tai missä Jumala on, kertoo verkkokeskustelun koordinaattori Meri-Anna Hintsala Kirkkohallituksesta.

Kirkon jäsenmäärät ovat olleet laskussa jo pidemmän aikaa. Hintsalan mukaan väkikato johtuu osaltaan kirkkoon liitetyistä vääristyneistä tiedoista, jotka leviävät nimenomaan netissä.

- Emme halua lisätä vastakkainasettelua kirkkokriittisten ja uskovaisten välillä, koska sitä on verkossa muutenkin ja se keskustelu ei ole hedelmällistä. Tuomme enemmänkin tietoa ihmisille ja oikaisemme väärinkäsityksiä. Haluamme saada myös palautetta kirkon toiminnasta.

Suru siirtyi verkkoon

Meri-Anna Hintsala kertoo, että kirkko teki löydön astuessaan sosiaaliseen mediaan: ihmiset purkavat omaa suruaan verkossa. Case-esimerkkinä hän mainitsee Naantalissa viime syksynä tapahtuneen asuntopalon, jossa kuoli viisi nuorta ihmistä.

- Löysimme Irc-galleriasta ryhmän asuntopalossa kuolleiden muistolle. Kävimme reaaliaikaista keskustelua ihmisten kanssa heti tapahtuman jälkeen.

Kirkon keskustelija oli ilmoittanut sivustolla kirkon ammattiauttajan läsnäolosta, jonka kanssa voi jutella. Ilmoituksen jälkeen verkkokeskustelijat ottivat runsaasti yhteyttä kirkkoon.

- Heräsimme, että nämä ihmiset tarvitsivat kriisiapua varsinkin siksi, että nuorilla oli hiihtoloma, eivätkä he päässeet kouluun keskustelemaan tapaturmasta. Muita auttajia ei verkossa samalla hetkellä juuri ollut, Hintsala kertoo.

Tapaus sai kirkon aktivoitumaan siihen, että sosiaalisen median käyttö olisi osa kirkon kriisityötä.

Koulutettu henkilökunta auttaa

Kirkon pyrkimys on saada henkilöstöä kattavasti mukaan sosiaaliseen mediaan.

- Mukana on pappeja, nuorisotyön ammattilaisia sekä lapsi-, perhe- ja parisuhdetyön ammattilaisia. Jopa kanttoreita on mukana idearyhmässä, Hintsala luettelee.

Hintsalan mukaan kirkon osallistuminen sosiaaliseen mediaan ei ole ohimenevä muoti-ilmiö.

- Ei se kasvokkaista työtä tule korvaamaan, mutta sitä voidaan hyödyntää muun työn lisänä.

Kirkkohallitus myönsi avustusta verkkokeskustelijoiden palkkaamiseen Liedon, Tuusulan ja Juankosken seurakunnissa ensi vuonna. Avustukset maksetaan Kirkkohallituksen Hengellinen elämä verkossa -hankkeesta, joka aloitettiin vuonna 2008. Hankkeen tavoitteena on kouluttaa 3 000 uutta kirkon työntekijää sosiaalisen median käyttäjiksi työssään vuoteen 2011 mennessä.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat