Mainos

Kirjojen nettilataamisesta kiistellään

Kirjojen lataaminen verkosta kannettavalle lukulaitteelle on pian mahdollista.

Kirjailijaliitto ja kustantajat pähkäilevät paraikaa nettiyhtiö Googlen aggressiivista kampanjaa välittää teoksia verkossa. Google ilmoitti Yhdysvalloista kevättalvella, että skannaa kirjat verkkoon, ellei sitä erikseen sopimuksella kiellä ja jotain maksetaankin.

Kirja-ala pitää Googlen menettelyä röyhkeänä tekijänoikeusrikkomuksena.

- Tämähän on tekijäoikeuslain vastainen. Tämä on meidän oikeustajunnan ja meidän lain vastainen. Tämä on Bernin sopimuksen vastainen, jossa myös Amerikka on. Ja sehän tässä on mikä vihastutti, että miten joku voi olla näin röyhkeä, ryöpyttää Suomen kirjailijaliiton toiminnanjohtaja Päivi Liedes.

Amerikkalainen tuomioistuin voi hankkeen vielä kaataa, mutta Google uskoo voittavansa ja ahmii kirjat etukäteen.

Alalla ei torjuta digijakelua, kunhan asioista sovitaan neuvottelemalla.

Kustannusala suosittaa yhteistyötä.

- Kun ei tiedetä miten Google toimii silloinkaan, jos kustantaja käyttää oikeuttaan ja sanoo, että meidän kirjallisuuttamme ette saa käyttää. Totteleeko Google? Luottamus on hyvin pieni. Ikään kuin kannattaa olla mukana siinä kärrynpyörässä, sanoo Suomen kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho.

Kirjailijan pitäisi päättää asiasta itse. Liitto suosittaa menestyville kirjailijoille kieltäytymistä. Vähän myyville kaikki nettimarkkinat voivat olla eduksi. Suomalaisen kirjallisuuden verkko-oikeudet tulisi liiton mukaan kuitenkin pitää Suomessa.

Katso Kari Pyrhösen juttu (Kymmenen uutiset 22.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.