Mainos

Kirjepommi-iskut EU-kohteisiin jatkuvat

Kaksi Euroopan unioniin kohdistettua kirjepommia on räjähtänyt, mutta kukaan ei ole loukaantunut. Yhteensä kirjepommeja on tänään löytynyt neljä.

EU

EU:n laitoksia ja johtohenkilöitä vastaan suunnattu kirjepommisarja on saanut jatkoa.

EU:n parlamenttiin Brysseliin tuli tänään kolme räjähtävää lähetystä. Yksi kirje leimahti kristillisdemokraattisia puolueita parlamentissa johtavan saksalaisen Hans-Gert Pötteringin toimistossa aiheuttamatta kuitenkaan vahinkoa. Kaksi muuta lähetystä korjattiin ajoissa talteen saapuneen postin joukosta.

Illalla kirjepommin kerrottiin räjähtäneen myös britannialaisen europarlamentaarikon Gary Titleyn toimistossa Manchesterissa. Kukaan ei kuitenkaan vahingoittunut räjähdyksessä.

Kirje oli lähetetty Italian Bolognasta eli samasta paikasta kuin aiemmat EU-instituutioihin lähetetyt kirjepommit.
Titleyn avustajan mukaan toimistossa oli tapahtumahetkellä kaksi ihmistä. Heistä toinen avasi kirjeen, joka alkoi savuta voimakkaasti ja syttyi liekkeihin. Palonalku saatiin kuitenkin sammumaan.

Kirja olikin pommi

Brysselistä Pötteringin toimistosta kerrottiin, että ruskeaan keskikokoiseen kuoreen pakatun lähetyksen avasi aamupäivällä naistyöntekijä. Toimistossa oli silloin kaksi ihmistä. Kuoren sisältöä luultiin tiettävästi ensin kirjaksi.

Avaamisen jälkeen lähetys kuitenkin leimahti liekkeihin. Paikalla olleiden työntekijöiden järkytys jäi kuitenkin ainoaksi varsinaiseksi vahingoksi, jonka leimahdus sai aikaan.

Tapahtumasta ilmoitettiin heti turvallisuudesta vastaaville viranomaisille. Tiivistetty postin seuranta paljasti toisen kirjepommin, joka oli osoitettu kristillisdemokraattisia puolueita niin ikään edustavalle espanjalaiselle Jose Ignacio Salafranca Sanchez-Neyralle. Hän on yksi ryhmän varapuheenjohtajista. Myöhemmin saatiin talteen vielä kolmas, kirjepommiksi epäilty lähetys. Vastaanottajaksi oli merkitty samaan poliittiseen ryhmään lukeutuva britti Jonathan Evans.

Postin kulku keskeytyi

Turvajärjestelyjä tiukennettiin EU-parlamenttirakennuksessa entisestään, mutta niitä ei haluttu tarkemmin kommentoida. Varotoimena parlamentin 11. kerros kuitenkin suljettiin osittain. Kerroksessa sijaitsevat kirjeitä saaneen poliittisen ryhmän tilat.

Myös parlamentin postin kulku keskeytyi, kun turvaväki kävi yhdessä Belgian poliisin kanssa läpi lähetyksiä. Työ vienee melkoisen tovin, sillä parlamenttiin ehti joulun ja uudenvuoden pyhien aikana saapua kaikkiaan noin 100 000 lähetystä.

Ensi maanantaina Ranskan Strasbourgissa alkavaan parlamentin täysistuntoon pommit eivät tosin vaikuttane, sillä tutkinnassa olevan postin joukossa ei ilmeisesti ole kokoukselle oleellisia asiakirjoja.

Prodi sai ensimmäisen

Pommien sarja alkoi joulun aikaan, kun EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi avasi Bolognan kodissaan Pohjois-Italiassa räjähtävän lähetyksen. Kirje leimahti liekkeihin samaan tapaan kuin maanantaina Pötteringin saama lähetys. Vahinkoja ei silloinkaan koitunut.

Kirjeitä ovat sen jälkeen saaneet muun muassa Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet sekä EU:n yhteinen poliisielin Europol. Tutkijat ovat epäilleet, että nimettöminä lähetettyjen kirjeiden takana on italialainen anarkistiryhmä.

(MTV-Reuters-STT)

(Seitsemän uutiset 5.1.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.