Kirjeenvaihtajan kommentti: Helpottuneet demokraatit tanssivat USA:n vaaliyössä - mutta tästä se taistelu vasta alkaa

Ensimmäiset musliminaiset valittu USA:n kongressiin 0:36

Demokraateilla oli näissä vaaleissa yksi unelma. Sitä kutsuttiin "siniseksi aalloksi". Toisin kuin Euroopassa, Yhdysvalloissa, demokraattien tunnusväri on sininen, ja oikeistolaisemman republikaanipuolueen punainen. 

Demokraatit eivät tehneet hyökyaaltoa, mutta he saivat merkittävän sinisen voittonsa.

Tulosennusteissa näyttää yhä selvemmältä, että demokraatit ottavat enemmistön edustajainhuoneesta, ja republikaanit pitävät senaatin. Demokraatit ovat helpottuneta, sillä pitkät vaalitulos tulkitaan vastareaktiona Trumpin linjaa vastaan.

Demokraattien edustajainhuoneen voitto antaa demokraateille huomattavaa valtaa budjetista. Se tarkoittaa todennäköisesti loppua Trumpin haaveille Meksikon muurista.

Demokraatit käynnistävät todennäköisesti myös useita tutkintoja Trumpin liiketoimista presidenttinä ja mahdollisista Venäjä-kytköksistä.

Kuulostaa siis kuumalta paikalta Trumpille, mutta onko se sitä? Kädenvääntöä, taistelua ja draamaa on varmasti luvassa, mutta Trump voi käyttää haastavaa tilannetta myös hyväkseen.

Taitavana pelurina Trump voi heittäytyä demokraattien käsittelyn uhriksi ja käyttää sitä 2020-presidentinvaaleissa. Niiden vaalien kampanjointi alkaakin pian näiden vaalien ääntenlaskun jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat