Mainos

Kirjat halpenevat

Suurimmat kirjakaupat lupaavat siirtää kirjojen arvonlisäveron laskun suoraan kirjojen hintaan. Vero laskee vuodenvaihteessa 12:sta 8 prosenttiin.

Info-ketjun laskelmien mukaan uuden romaanin hinta halpenee keskimäärin 5-8 markkaa. Hintojen laskun toivotaan piristävän kirjojen myyntiä. Myös edelliskerralla kirjakauppiaat pudottivat kirjojen hintoja, kun vero laski. Tämä lisäsi kirjojen menekkiä. Kolmen suurimman kirjakauppaketjun johto pitää veron laskua kulttuuritekona. Lisäksi he toivovat, että verosta päästäisiin kokonaan.

-Vaikka Suomi siirtyy nyt samaan veroprosenttiin kuin keskimäärin EU-maissa, voisimme hyvin näyttää esimerkkiä ja luopua verosta kokonaan kuten joissakin maissa on jo tehty, Suomalaisen kirjakaupan toimitusjohtaja Raimo Kurki sanoi.

Myös Akateemisen kirjakaupan johtaja Doris Stockmann pitää tärkeänä, että kirjojen arvonlisäverosta päästäisiin kokonaan, koska kirja joutuu kilpailemaan uusien viestimien kuten internetin kanssa. Hänen mukaansa huomattavan korkean arvonlisäveron vaikutuksista on näyttöä ainakin Ruotsissa. Siellä kirjojen arvonlisävero on peräti 25 prosenttia.

Info-ketjun toimitusjohtaja Esa Karjula muistutti, että Suomessa kirjaa kohdeltiin verotuksellisesti pitkään kuten mitä tahansa esinettä, vaikka se on monissa muissa maissa tunnustettu aina osaksi kansallista kulttuuria ja identiteettiä.

-Nyt toteutuva kirjojen arvonverolisäveron lasku on jatkoa aivan viime vuosien myönteiselle kehitykselle. Toivottavasti kehitys ei pääty tähän, hän sanoi.

Kirjojen verotuksesta huolimatta kirjoja myydään Suomessa henkeä kohden enemmän kuin keskimäärin Länsi-Euroopassa, vaikka meillä on myös laaja ja hyvä kirjastoverkosto. Karjulan mukaan Suomessa myydään vuosittain keskimäärin viisi kirjaa asukasta kohti. Edellä ovat ainakin Islanti ja Hollanti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.