Mainos

”Kirjastotäti on kaikkien alojen erikoisasiantuntija”

Nykyajan kirjastosta lainataan kävelysauvat ja vuokrataan ompelukone samalla kun käydään netissä päivittämässä Facebook-status ja varaamassa lentoliput Kanarialle. Järvenpään kirjaston virkailijat ja The Tädit -showryhmän jäsenet Sirkku Lehto-Teivainen ja Mintti Raassina kiittelevät Lainan päivänä uusia palveluita siitä, että ne tuovat uusia käyttäjiä kirjastoon. Kirjan asema kuitenkin pelottaa.

– Näyttää pahasti siltä, että kirjat ovat jäämässä kirjastossa yhä vähäisempään asemaan. Uusimmista kirjastoista on vähennetty kirjahyllyjäkin niin kovasti, että onko siellä kohta enää kirjoja ollenkaan! Mutta maailma muuttuu ja kirjaston pitää muuttua sen mukana; ei auta jäädä miksikään museovarastoksi, Lehto-Teivainen pohtii.

– Myös sähköisen kirjan tulo pelottaa. Uskon kuitenkin, että perinteisen kirjan tuoksua ja sitä tunnetta, mikä tulee, kun kääntää sivua ja jännittää, mitä seuraavaksi tapahtuu, ei voita yhtään mikään, Raassina toteaa.

– Toisaalta saattaahan esimerkiksi kävelysauvojen lainaus houkutella kirjastoon heitäkin, jotka ehkä vierastavat kirjastoa pölyisenä laitoksena, jossa luetaan vain vanhoja klassikoita. Se on hyvin tärkeää meidän tulevaisuutemme kannalta.

Kaikki alat hallussa

Kirjaston työntekijältä vaaditaan palvelujen monipuolistuessa yhä laaja-alaisempaa osaamista.

Nykyajan kirjastotäti on Lehto-Teivaisen ja Raassinan mukaan ”kaikkien alojen erikoisasiantuntija, joka on varustettu telepaattisilla kyvyillä sekä kollektiivisella alitajunnalla.”

– Siksi meitä kirjaston tätejä on niin monta, että löydämme vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Tuntuu, että jokaisella on oma erikoisosaamisensa ja aina joku pysyy ajan tasalla tietyissä asioissa. Vaikka yksi osaisi hyvin vain kirjoittaa koneella, se riittää, kun toinen hallitsee Twitterin ja kolmas Facebookin.

Helsingissä juhlitaan kirjaston juhlavuotta

Kirjaston teemapäivää juhlitaan tänään eri puolilla maata. Tänä vuonna Lainan päivän viettoon kuuluvat myös Suomen kirjastoseuran 100- ja Helsingin kaupunginkirjaston 150-vuotisjuhlallisuudet. Kirjastoseura juhlii teemalla kirjasto on jokamiehen oikeus.

Päivän päätapahtuma, Kirjasto Goes Camping, järjestetään Helsingissä Narinkkatorilla kello 14–18. Kirjastoleirillä keskustellaan kirjastojen tulevaisuudesta, medianäkyvyydestä, alan trendeistä, kirjastonkäyttökokemuksista, lukemisesta ja oppimisesta. Tapahtumassa on paikalla päättäjiä, poliitikkoja, kirjastoalan toimijoita, kirjailijoita ja kirjaston käyttäjiä. Puhujalavalle nousevat muun muassa Suomen kirjastoseuran puheenjohtaja Jukka Relander, kirjailija Matti Rönkä ja toimittaja Silvia Modig.

Paikalla on myös kirjastoauto, joka tarjoaa kirjastopalveluita ja jossa käynnistyy Oiva Kassinen -lukemiskampanja lapsille.

The Tädit räväyttää

Yksi Lainan päivän tapahtuman musiikkiesiintyjistä on The Tädit. Muun muassa Facebookissa ja YouTubessa ystäviä kerännyt ryhmä koostuu Sirkku Lehto-Teivaisen ja Mintti Raassinan lisäksi kuudesta muusta Järvenpään kirjaston virkailijasta.

The Tädit suomii ammattikuntaan liittyviä ennakkoluuloja ja iloittelee stereotypioilla.

– Ehkä jokainen löytää itsestään pienen tädin ja haluaa hellästi nauraa itselleen. Ainakin me olemme niin tehneet, yksi tädeistä, Anja Kähönen, pohtii.

. Katso YouTubessa pyörivän The Tädit -shown alkuja loppu. Katso juttu The Tädeistä Kymmenen uutisissa tänään kello 22.00.

Katso Terhi Hyvärisen juttu ja Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Sinikka Sipilän haastattelu

Katso Mika Tommolan juttu

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.