Kirjastojen aineistohankinnasta riidellään markkinaoikeudessa

Suomalaisten kirjastojen aineistonhankintaa kritisoidaan voimakkaasti. Markkinoille pyrkivä uusi yritys on tehnyt kymmenkunta valitusta markkinaoikeuteen kirjastojen järjestämistä tarjouskilpailuista. Kirjastot tilaavat vuosittain kirjanvälitysyrityksiltä kymmenillä miljoonilla euroilla kirjoja sekä musiikki- ja elokuvatallenteita.

Suomen yleiset kirjastot hankkivat aineistoa vuosittain 40 miljoonalla eurolla, josta kirjojen osuus on 25 miljoonaa ja 15 miljoonaa kuluuu muun muassa tietokoneohjelmien, musiikin ja elokuvien ostamiseen.

Kyseessä ovat siis isot markkinat, jotka ovat käytännössä jakaneet puoliksi kaksi yritystä, ruotsalaisomisteinen BTJ sekä Kirjavälitys. Kirjastojen on EU-säädösten mukaan kilpailutettava aineistonhankintansa.

Nyt näille markkinoille haluaa myös uudempi yritys Booky.fi. Yhtiö on tehnyt markkinaoikeuteen kymmenkunta valitusta eri kaupunkien ja kuntien kilpailutuksesta. Bookyn mielestä vertailuun on päästetty tarjouksia, jotka eivät ole yhteismitallisia.

-Tarjouspyynnössä on pitänut antaa alennusprosentti tietystä lähtöhinnasta ja kaikki tarjoajat eivät ole kuitenkaan samaa lähtöhintaa käyttäneet, arvostelee Booky.fi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Ypyä.

Toinen isoista kirjavälittäjistä BTJ kiistää hintavedätyksen ja sen, että kirjastojen vanhat toimintamallit suosisivat perinteisiä välittäjiä.

-Jokaisessa tarjouspyynnössä on määritelty miten hinta pitää tarjota ja sen mukaisesti toimitaan, vakuuttaa BTJ Finland Oy:n toimitusjohtaja Sirpa Mikkonen.

Osa kunnista uusii tarjouskilpailunsa, toiset taas kuten Turku jatkaa vanhan sopimuksen pohjalta ja odottaa markkinaoikeuden päätöstä. Kirjastoväen mielestä hyvin yksityiskohtaisen hankintasopimuksen tekeminen on ongelmallista.

-Se sopimushan on tälläinen puitesopimus. Me emme tiedä mitä kirjoja julkaistaan, minkätyyppisiä, mitä kustantajat panevat niille hinnoiksi, miten aineistolajit muuttuvat, Turun kaupungin kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari luettelee.

Hyvät hankintasopimukset tuovat hyödyn kirjastonkäyttäjille, enemmän luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa.

-Jos siinä on jotakin, johon löytyy parempi ratkaisu kuin nämä puitesopimukset, se olisi tietysti tosi hieno juttu, mutta ainakaan minun monta vuosikymmentä kestäneen uran aikana ei ole löytynyt semmoista ratkaisua, Näätsaari sanoo.

Markkinaoikeuden ensimmäisiä päätöksiä odotetaan kesään mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat