Mainos

Kirjastoissa tietokone-ongelmia

Vuosituhannen tietokonevika tuhosi tietoja kymmenissä yliopistokirjastoissa.

Vuosituhannen vaihtumisen aiheuttama tietokonevika iski eilen yliopisto- ja korkeakoulukirjastoihin. Niiden käyttämän yhdysvaltalaisen Vtls-tietokoneohjelman virhe tuhosi tiedot ainakin kymmenistä tuhansista kirjavarauksista muun muassa Suomessa ja Ruotsissa. Suurin osa kirjavarauksista saatiin kuitenkin pelastettua erilaisten varmuuskopioiden avulla.

Helsingin yliopiston kirjaston noin 1600 kirjavarausta haihtuivat yhdysvaltalaisessa Virginia technical library system -kirjastojärjestelmässä piilenneen ohjelmavian takia. Tulostusohjelma ei hoitanutkaan tehtäviä, vaan tuhosi varaustiedot. Kirjavarausjonoja hoitava eräajo viliintyi jollain tavalla tai vuosijonot menivät sekaisin niin että ajo tulkitsi varaukset vanhentuneiksi ja poisti ison osan varauksista. Helsingin yliopiston lisäksi vika löytyi myös 18 muusta suomalaisesta yliopisto- ja korkeakoulukirjastosta, muun muassa Tampereelta.
Sama kirjastojärjestelmä tietokonevikoineen on käytössä lukuisissa korkeakoulukirjastoissa muuallakin Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Varausjärjestelmä yritetään saada kuntoon ennenkuin opiskelijat aloittavat kevätlukukautensa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.