Mainos

Kirjastoautojen määrä vähentynyt huolestuttavasti

Maamme kirjastoautojen määrä on viime vuosina vähentynyt tasaisesti. Kirjastoauto on monessa kunnassa lakannut kulkemasta ilman, että tilalle on järjestetty korvaavia palveluita. Kehitys huolestuttaa, sillä se vaarantaa samalla kirjaston yleissivistävän perustehtävän täyttymistä.

Kun vielä kymmenen vuotta sitten maamme teillä ja turuilla kurvaili 234 kunnallista kirjastoautoa, on tuo luku tänä päivänä vain 199. Autoja on lakkautettu rahapulassa ja maaseudulla syynä on ollut myös väkimäärän vähentyminen. Monet kirjastoauton lakkauttaneet kunnat eivät kuitenkaan ole järjestäneet tilalle mitään korvaavia palveluja. Kirjastoautopalveluiden ostaminen naapurikunnilta koetaan usein hankalaksi, ja vain harvat toiminnan lopettaneista kunnista ovat olleet innokkaita yhteistyöhön.

- Tuntuu, että kunnat pelkäävät yhteistoimintaa. Pelätään, että siinä menee kunnan itsenäisyys. Miten näiden kuntien kirjaston yleissivistävä tehtävä sitten täyttyy. Minusta se ei täyty niin hyvin kuin sen pitäisi täyttyä, osastonjohtaja Antero Kyöstiö Kirjastoautokeskuksesta sanoo.

Lukuisia yhteistyökuntiakin toki on, esimerkiksi Hämeenkyrö on myynyt kirjastoautopalveluja naapurissa olevalle Viljakkalan kunnalle jo toistakymmentä vuotta.

- Se on toiminut hyvin ja viljakkalaiset on tyytyväisiä. Ainakaan ei ole tullut negatiivista palautetta omiin korviini. Varmasti tällä alueella voidaan harkita kun 2006 tulee uusi auto, että olisiko Hämeenkyrön alueella muita yhteistyökumppaneita, Hämeenkyrön kirjastovirkailija-kuljettaja Vilho Ponkiniemi sanoo.

Hämeenkyrössä kirjastoauto koetaan välttämättömäksi. Viikkoreittiin kuuluu mm. 10 haja-asutusalueella olevaa ala-asteen koulua.

- Meillä on kunnan strategiassa lähdetty siitä, että kunta pidetään asuttuna ja tämä on yksi osa sitä strategiaa, eli että ihmiset viihtyvät myöskin täällä taajaman ulkopuolella, Ponkiniemi jatkaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.05.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.