Mainos

Kirjasäätiö: Salmelan ehdokkuus selvä moka

Suomen kirjasäätiön asiamies Sakari Laiho myöntää, että Finlandia-ehdokkaiden asettelussa on tapahtunut virhe. Virheellä hän viittaa slovakialaisen Alexandra Salmelan ehdokkuuteen. Laihokertookin, että Salmelan päätyminen ehdokaslistalle oli työtapaturma.

- Tässä kävi ihan selvästi moka. Ja se moka kävi täällä kirjasäätiön puolella. Erinomaisella suomen kielellä kirjoitettu teos ja nimi on suomalainen niin ei havaittu sitä, että olisi pitänyt tarkastaa, mikä on kirjailijan kansalaisuus, Laiho toteaa MTV3:n uutisille antamassaan haastattelussa.

Salmelalla ei siis ole Suomen kansalaisuutta, joka on ehtona Finlandia-palkinnon säännöissä. Finlandia-palkintosääntöjä valvovan Laihon mukaan kansalaisuussäännöstä poiketaan tänä vuonna. Salmelan hylkääminen ehdokaslistalta olisi hänen mukaansa kohtuutonta.

- Kirjasäätiön hallitus on päättänyt, että tässä kohdassa säännöistä tulee poiketa, koska se johtaisi yksittäisen kirjailijan kohdalla kohtuuttomuuteen. Salmela on tähän tapahtuneeseen täysin syytön.

Laiho kertoo, että kirjasäätiö ei automaattisesti tarkasta ehdokaskirjoja ja -kirjailijoita.

- Lähtökohta on se, että meille tulevat teokset täyttävät sääntökriteerit. Jos ei ole syytä epäillä, että teos ei niitä täyttäisi, niin emme tarkastuksia tee. Tyypillisimmillään tarkastus kohdistuu siihen, onko teos julkaistu oikeaan ajankohtaan eli onko teos julkaista edellisen ehdokasasettelun jälkeen.

Suomen kirjasäätiö hallitus linjaa tulevaisuudessa ehdokasasettelulle säännöt, jotta vastaavat virheet voidaan välttää. Laiho korostaa, että kyseessä on nyt ensimmäinen kirjasäätiön tekemä virhe ehdokasasettelussa.

- Kyllä tässä nyt kantapäät kovilla opitaan uusia asioita, Laiho summaa.

Lue myös:

Katso Pekka Niemiahon juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.