Mainos

Kirjapitosotkuissa tahriintunut Qwest myönsi paisutelleensa voittojaan

Amerikkalaisen telejätin Qwest Communications Internationalin kirjanpitosotku on uusin tapaus Yhdysvaltojen talouselämää ravistelevien skandaalien joukossa.

Qwest on ilmoittanut, että se joutuu uusimaan takavuosien kirjanpitoaan, sillä yhtiö on tehnyt määräysten vastaisia kirjauksia vuosina 1999-2001. Kirjausten arvo on 1,16 miljardia dollaria (1,18 miljardia euroa) ja ne koskevat mm. viestintävälineiden myyntiä.

Yhtiö on myöntänyt, että sen kirjanpito ei ole ollut asianmukaista. Samalla se varoittaa siitä, että uusien lukujen julkistamiseen kuluu mahdollisesti kuukausia.

-Tähän menee jonkin aikaa, mutta saimme juuri silmäyksen siihen, mitä kulissien takana on tekeillä. Tämä on juuri sen tyyppinen siivous, jota Qwest tarvitsee, sanoi riippumaton telealan analyytikko Jeffrey Kagan.

Qwest-yhtiö perui myös kuluvaa vuotta koskevan tulosennusteensa, jossa sen tuloiksi arvioitiin 18,4 miljardia dollaria. Yhtiö sanoi tänään, että se julkistaa kuitenkin aikataulun mukaisesti, eli reilun viikon kuluttua, tiedot yhtiön toisen vuosineljänneksen tuloksesta.

Kirjapitoerheet tehtiin yhtiön johdon mukaan silloin, kun Arthur Andersen -yhtiö oli sen tilintarkastajana. Surullisenkuuluisa Andersen-yhtiö on yhdistetty lukuisiin muihin amerikkalaisyhtiöiden kirjanpitorötöksiin, mm energiajätti Enronin romahdukseen.

Qwest Communications on johtava paikallispuhelujen välittäjä 14 Yhdysvaltain osavaltiossa.

Ei ensimmäinen ongelma


Questin toiminta on ollut muutenkin vastatuulessa. Yhdysvaltain oikeusministeriö tutkii Qwestin toimia. Yhtiö sanoikin, että se ei voi kertoa kaikkea kirjanpitosotkusta meneillään olevan tutkinnan vuoksi. Yhtiön toimet ovat olleet jo Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n tutkittavana.

SEC tutkii myös konkurssisuojaan hakeutuneiden Global Crossing ja WorldCom-telejättien toimia ja kirjanpitoa.

Qwest kertoi tänään myös, ettei se ehdi saada valmiiksi SEC:n suuryityksiltä vaatimaa selvitystä niiden taloudellista tilaa koskevien selvitysten oikeellisuudesta. Selvitysten pitäisi olla viranomaisilla elokuun puolivälissä.

Syytteiden mukaan Qwest nosti keinotekoisesti voittojaan. Se osti puhelinliikennekapasiteettia toisen yhtiön järjestelmästä ja kirjasi ostot pääomakuluiksi, jotka jakaantuvat menoerinä taseisiin useiden vuosien ajalle. Samaan aikaan Quest myi saman määrän kapasiteettia toiselle yhtiölle ja kirjasi tulot suoraan tuloeräksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.