Kirjan ja ruusun päivää juhlitaan huomenna

Suomen Kustannusyhdistyksen järjestämää Kirjan ja ruusun päivän päätapahtumaa vietetään 13. kertaa Helsingissä, Narinkkatorilla Kampissa tiistaina kello kymmenestä alkaen. Narinkkatorin lavalla on ohjelmaa, kuten kirjailijahaastatteluja, koko päivän. Esimerkiksi lounasaikaan uusista teoksistaan kertovat muun muassa Raija Oranen, Timo Parvela ja Merete Mazzarella. Päivän aikana jaetaan myös lukuisia kirjallisuuspalkintoja ja Narinkkatorin aukiolla on kymmeniä kirjakojuja, joista voi tehdä kirjalöytöjä laidasta laitaan. Päivää juhlitaan myös muualla Suomessa, etupäässä kirjastoissa.

Kirjan ja ruusun päivän perinne, jossa mies lahjoittaa naiselle punaisen ruusun ja nainen lahjoittaa kirjan miehelle, juontaa juurensa keskiaikaiseen taruun Katalonian suojeluspyhimyksestä Pyhästä Yrjöstä. Ritari Pyhä Yrjö surmasi legendan mukaan lohikäärmeen, joka oli aikeissa ahmaista kitaansa kauniin prinsessan. Surmatun lohikäärmeen verestä versoi tulipunaisia ruusuja täynnä oleva ruusupensas, josta sankari poimi kauneimman kukan prinsessalle. Pyhä Yrjö julistettiin keskiajalla Katalonian suojeluspyhimykseksi ja hänen päiväänsä on juhlittu laajasti Kataloniassa ja muualla Euroopassa keskiajalta lähtien.

Nykyisin vietettävän Kirjan ja ruusun päivän alkuperä on vuodessa 1926, jolloin huhtikuun 23. valittiin barcelonalaisen kirjakauppiaan idean mukaan kirjojen ja ruusujen päiväksi. Myös päivän kirjallinen historia oli yhtenä innoittajana: 23.4.1616 kaksi maailmankirjallisuuden klassikkokirjailijaa, Miguel Cervantes de Saavedra sekä William Shakespeare, kuoli. Huhtikuun 23. on myös Halldór Kiljan Laxnessin ja Vladimir Nabokovin syntymäpäivä. 1995 Unesco julisti katalonialaisen Kirjan ja ruusun päivän Maailman kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi. -Kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina, sen julistus kuului.

Kirjan ja ruusun päivää ja Maailman kirjan päivää ei kaikkialla juhlita juuri huhtikuussa, vaan monet maat ovat sovittaneet päivän itselleen sopivaan ajankohtaan. Esimerkiksi Iso-Britanniassa ja Irlannissa tapahtumaa vietettiin tänä vuonna 2. maaliskuuta. Suomessa päivää vietetään lähinnä sääsyistä vasta 5.5. Vaikka päivää vietetään eri maissa eri aikoina, kannatetaan kaikkialla päivän alkuperäistä ideaa ja Unescon periaatteita.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat