Kirjamyynti pysyi vuoden 2004 ennätystasolla

Suomalaiset ostivat viime vuonna jälleen ennätysmäärän kirjoja, mutta myynti ei kokonaisuudessaan kasvanut vuodesta 2004. Kasvua oli oppikirjojen ja pokkarien myynnissä.

Kirjamyynti pysyi vuonna 2005 kutakuinkin sitä edeltäneen vuoden ennätyksellisellä tasolla. Kustannusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Leena Majander myöntää alan olevan lievästi pettynyt tulokseen, vaikka luvut ovat ennätysvuoden 2004 tasolla.

- Kasvu on kuitenkin aina tavoitteena, Majander toteaa.

Selvää kasvua saavutettiin oppikirjamyynnissä. Kustantajien peruskoulun kirjojen euromääräinen myynti kasvoi 9,6 prosenttia, lukion kirjojen myynti peräti 30,2 prosenttia ja muiden oppikirjojen 6,9 prosenttia. Kirjakauppojen oppikirjamyynti kasvoi 14,5 prosenttia.

- Syynä vahvaan kasvuun ovat Suomen kouluissa meneillään oleva opetussuunnitelmauudistus sekä uudistuva ylioppilastutkinto. Peruskoulun ilmaisiin oppikirjoihin tottuneet suomalaiset napisevat usein siitä, että lukiossa kirjoista joutuu maksamaan. Pitäisi verrata kirjamenoja lukioikäisten muuhun kulutukseen. Lenkkitossujen ja merkkifarkkujen hinnoista kuuluu harvoin nurinaa, Majander sanoo.

Pokkareiden myymälämyynti kirjakaupoissa kasvoi 13,8 prosenttia.

- Pokkarit ovat sympaattisia ja mukavia, ja ne tuovat uusia lukijoita kirjoille. Lisäksi ne pidentävät kirjan elinkaarta. Mutta myyntiluvut eivät vieläkään ole kovin huikeita, kertoo Majander.

Pokkareiden ykkönen oli viime vuonna Paulo Coelhon Alkemisti (Bazar Kustannus). Sitä myytiin 22 600 kappaletta. Sillä määrällä pääsisi vasta 14:nneksi käännetyn kaunokirjallisuuden listalla. Listalla ykkösenä on Dan Brownin romaani Enkelit ja demonit, jota myytiin 150 800.

Pokkareiden ohella alalla odotetaan paljon äänikirjoilta, joiden suosio on hissukseen nousussa, Majander kertoo.

bestseller-kirjoja

Verkkokauppaan panostetaan

- Suomen kirjakauppaketjut panostavat yhä enemmän verkkokauppaan, sanoo Akateemisen Kirjakaupan johtaja Stig-Björn Nygren.

Kirjakaupat katsoivat kiinnostuneina, kuinka Suomeen tullut ruotsalainen nettikirjakauppa AdLibris lähti liikkeelle.

- Lukuja he eivät kerro, mutta näyttäisi siltä, että suomalaiset esimerkiksi ostavat englanninkieliset kirjansa edelleen Amazonista jos jostakin verkkokaupasta, Nygren sanoo.

Nygrenin mukaan verkkokauppaa hillitsee myös se, että kirja on kirjakaupassa erittäin halpa. Hän korostaa, että kuluttajahintavertailussa kirjakauppakirjan hinta on vuoden 1990 tasolla.

Suomalaisdekkareita ulkomaille?

Leena Majander odottelee käännöskirjojen pääsevän taas pian polttopisteeseen pitkään jatkuneen kotimaisen kaunokirjallisuuden buumin jälkeen.

- Ja alkaa näyttää siltä, että suomalaisella kirjallisuudella on oikeasti mahdollisuuksia myydä maailmalla. Oikeuksien myynnistä voi tulla todellinen tulonlähde muutamalle kymmenelle kirjailijalle ja heidän kustantamoilleen, Majander kertoo.

Esimerkiksi suomalaiset dekkarit voisivat Majanderin mukaan löytää tiensä ulkomaille suosittujen pohjoismaisten dekkaristien imussa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.01.2006)

Lue myös:

    Uusimmat