Mainos

Kirjamessuilla Turussa vilkasta

Turun kahdeksannet kirjamessut keräsivät taas lukukansaa tapaamaan kirjailijoita ja heidän teoksiaan. Tänä vuonna messuilla esiteltiin myös pienten kielialueiden kuten Walesin ja kovasti suosioon nousseen Islannin kirjallisuutta.

Ensi vuosi voi koitua Turun messujen kohtaloksi, kun suuret kustantajat ovat järjestämässä omat messunsa Helsinkiin. Suuret kustantajat ovat vieroksuneet alusta asti Turun kirjamessuja. Nyt ovat poissa myös muutamat, isot kirjakaupat, joten ensi syksynä voi kuulla kuolinkellojen kolinaa, kun Helsingin omat kirjamessut näkevät päivänvalon.

Liki toisiaan olevat messut syövät toistensa suosiota eikä kirjallisuuden ystävän kannalta asiassa ole järkeä.

-Ensi syksynä kolmen viikon välein ensin pidetään Turussa ja sitten pidetään Helsingissä. Tavallaan tää maa on vapaa, kirjamessuja saa järjestää missä vaan, sanoo Turun kirjamessujen projektipäällikkö Kari J. Kettula. -Mä uskoisin, et ne näytteilleasettajat, jotka on täällä olleet tyytyväisiä, tulevat tänne uudelleen ja ne ovat mukana myös Helsingissä ja täällä myydään viikonlopun aikana kolmella miljoonalla markalla kirjoja, niin ne jotka on myyntiin tyytyväisiä niin tuskin jäävät täältä pois.

Kirjojen juhlaa


Harry Potter on nimi, joka tunnetaan koululaistenkin keskuudessa. Painotalolle suosio on tullut yllätyksenä.

-Komeita, hyviä kirjoja et saadaan taas nuoriso lukemaan, hyötyä tulee jokaikiselle osa-alueelle, arvelee myyntifaktori Markus Ruohonen Karisto Oyn Tilauskirjapainosta.

Samaan aikaan kirjamessujen kanssa oli tiede- ja uskontomessut eri halleissa. Mielenkiintoisia kirjailijoita oli esittelyssä niin Walesista kuin Islannistakin, joka on laulaja Börkin takia tällä hetkellä kulttuurimatkailijoiden ykköskohde.

-Sikamakee maa, Björk on hyvin kuuluisa laulajatar ja nykyään Islantiin on helppo tulla lentokoneella, sanoo Islannin tämän hetken kuuluisin kirjailija Hallgrimur Helgason. Helgasonin kirja on käännetty jo useille kielille, eikä hän näe pienten kielialueiden kirjallisuuden jäävän paitsioon.

-Ei ole pieniä kieliä. Amerikkalaisille islanti on yhtä iso kuin saksa. Siinä ei ole mitään eroa. Kirja on ehdoton taidemuoto muihin verrattuna. En ole huolissani, kirja ei kuole koskaan, arvioi Helgason.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.