Mainos

Kirjallisuuden valtionpalkinto Juha Itkoselle

Palkinnon myöntäneen valtion kirjallisuustoimikunnan mukaan Juha Itkosen kirjan Anna minun rakastaa enemmän sanoma on syvästi inhimillinen.

Tämänvuotinen kirjallisuuden valtionpalkinto ojennettiin kirjailija Juha Itkoselle tänään Helsingissä. Palkinto on arvoltaan 15 000 euroa. Samansuuruisen kääntäjien valtionpalkinnon sai Jukka-Pekka Pajunen itävaltalaisen Elfriede Jelinekin teoksen Pianonsoittaja suomentamisesta.

Juha Itkosen (s. 1975) romaani Anna minun rakastaa enemmän (Teos 2005) on aikalaiskuvaus rockkulttuurista ja sen liepeiltä.

Palkinnon myöntäneen valtion kirjallisuustoimikunnan mukaan kirjan sanoma on syvästi inhimillinen. Toiveiden määrä on vakio, hinta vaihtuu kertojan mukaan.

- Valon ja varjon vastavuoroisuuden väistämättömyys ilmenee teoksen kerrontaratkaisuissa: huolellinen kieli ja rakenteen monisärmäisyys antavat aiheelle ja teemalle tilaa, sanotaan palkintoperusteluissa.

Suomentaja Jukka-Pekka Pajunen (s. 1961) on tullut tunnetuksi saksalaisen kulttuurin ja varsinkin saksalaisen teatterin asiantuntijana. Pianonsoittaja (suomeksi Otava 2005) on toissa vuonna Nobelilla palkitun Elfriede Jelinekin tunnetuin teos.

- Erinomainen suomennos välittää romaanin viileän maailmanymmärryksen vakuuttavasti. Pajunen on saattanut Pianonsoittajan satuttavan ja tulkinnoille alttiin tarinan unohtumattomalla tavalla suomalaisen lukijakunnan nautittavaksi, palkitsijat kiittävät.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.