Mainos

Kirjallisuuden Nobel britille

Nobelin kirjallisuuspalkinnon saa tänä vuonna Trinidadissa syntynyt brittikirjailija Vidiadhar Surajprasad Naipaul.

V. S. Naipaul voitti palkinnon olemassaolevien tyylien yhdistämisestä omiin teoksiinsa, jotka pakottavat lukijat "näkemään nujerrettujen historioiden läsnäolon", Ruotsin kuninkaallinen akatemia sanoo perusteluissaan.

Naipaun teoksia on käännetty useille kielille. Hänen teoksistaan on suomennettu mm. Elämän kuva, Saapumisen arvoitus ja Talo mr Biswasille.

V.S. Naipaul on sukujuuriltaan intialainen, mutta muutti jo nuorena Oxfordiin, Englantiin. Hänen vertaansa vailla oleva kirjailijanuransa on kestänyt jo 40 vuotta. Häntä pidetään tärkeimpänä elossa olevana brittikirjailijana.

V.S. Naipaulin Elämän kuva ilmestyi suomennettuna eilen ja on viimeistään huomenna kirjakaupoissa, kertoo kirjan kustantaja Otava.

Naipaulin pääteos Talo Mr Biswasille ilmestyi Suomessa pokkaripainoksena syyskuussa niin ikään Otavan kustantamana.

Kustantaja kuvaa kirjaa seuraavin sanoin: Kirja on kuin elämä itse: julma ja lempeä, traaginen ja koominen, kertomisen riemua hehkuva kuvaus Trinidadista, kirjailijan lapsuudenmaisemista. Romaani on pitkälti omaelämäkerrallinen

Talo Mr Biswasille on romaani, jonka ihmiset ovat lihaa ja verta niin hyveissän kuin paheissaankin. Esiin kasvaa huimia ajatuskaaria vanhasta intialaisesta ajattelusta länsimaisen sivistyksen lupauksiin.

Kaikista kirjoistani tämä lienee minulle läheisin. Luulen myös että jotkut sen jaksot ovat hauskimpia mitä olen koskaan kirjoittanut, sanoo Naipaul itse. Vuonna 1932 syntynyt Naipaul on vieraillut Suomessa mm. Mukkulassa.

(MTV3)

Lisää tietoa Naipaulista MTV3 Internetin Kirjat-sivuilta.
, jossa kirjailija Hannu Mäkelä arvioi Naipaulia (Seitsemän uutiset 11.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.