Mainos

Kirjallisuuden Finlandia Kjell Westölle

Westön romaani Missä kuljimme kerran on kirjoitettu pienintä piirtoa myöten suurella kirjallisella käsityötaidolla, perustelee palkinnon päättäjä.

Tämän vuoden kirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Kjell Westö romaanillaan Där vi en gång gått eli Missä kuljimme kerran.

26 000 euron palkinnon saajan päätti Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professori Jyrki Nummi.

Nummen mukaan romaani on kirjoitettu pienintä piirtoa myöten suurella kirjallisella käsityötaidolla. Se osoittaa, kuinka on mahdollista hallita vaativa kirjallinen perinne ja samalla luoda omasta teoksesta yksilöllinen, omaperäinen. Rakenteeltaan kunnianhimoinen kertomus projisoi vajaaseen 40 vuoteen lukuisia rinnakkaistarinoita, jotka vuorotellen kuvaavat aikakauden yhteiskuntaa.

Missä kuljimme kerran on 1800-luvun realistisen romaanin, varsinkin sen ranskalaisen haaran, Stendahlin, Balzacin ja Zolan, perillinen. Se läpivalaisee yhteiskunnan rakenteita ja toimintamekanismeja yhtenä aikakautena, yhdessä kaupungissa, mutta eri yhteiskunta-luokkien kerrostamassa maailmassa.

- Uuden vuosituhannen alussa suomalaisella kirjallisuudella on uusi isänmaa, Eurooppa. Se on myös kirjallisuutemme suuri lähde ja jälleen löydetty koti. Myös kaikissa tämän vuoden Finlandia-ehdokkaissa kuultaa maanosan kirjallinen perinne, sen tarinoiden, aiheiden ja muotokulttuurin runsaus, pitkäikäisyys, Jyrki Nummi kertoo.

Ehdokkaina olivat myös Kari Hotakaisen Huolimattomat, Markku Pääskysen Vihan päivä, Taina Sampakosken Ikoni, Petri Tammisen Enon opetukset ja Robert Åsbackan Kring torget i Skoghall.

Westö nousemassa joulun myyntihitiksi?

Westön romaani Missä kuljimme kerran on ollut yksi kirjakauppojen myyntihiteistä jo ennen voiton julkistamista. Tämä lupaa kirjalle vallan huikeita myyntilukuja joulukaupassa.

Westön kirja on marraskuun Mitä Suomi lukee -listalla kolmantena. Sen edellä ovat Ilkka Remeksen jännitysromaani 6/12 ja Arto Paasilinnan Kylmät hermot, kuuma veri.

Neljäntenä on Reko ja Tiina Lundanin Viikkoja, kuukausia. Sitä seuraavat Jari Tervon, Laila Hirvisaaren ja Kari Hotakaisen uutuudet.

Listalla kahdeksantena ja kymmenentenä on kaksi esikoiskirjailijaa: Riikka Pulkkinen romaanillaan Raja ja Armas Alvari novellikokoelmallaan Varmat tapaukset. Yhdeksäntenä on teos Pahkasika - kymmenen kirjainta joihin voit luottaa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 07.12.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.