Mainos

Kirjalija Utrio Halosen vaaliveturiksi

Kirjailija Kaari Utrio ryhtyy vetämään Tarja Halosen vaalityön tueksi perustettua kansalaisvaltuuskuntaa.

Kaari Utrio ja Tarja Halonen


Utrion mukaan hän ei ole sitoutumassa sosiaalidemokraattiseen puolueeseen, vaan on tukemassa Halosta henkilönä. -Olen sydämen ihailusta mukana.

Utrio on ihailun lisäksi toiminut kulisseissa. Hän kertoo ehdottaneensa kansanedustaja Kimmo Kiljuselle vuosi sitten kunnon ehdokasta asiaa pähkäilleille demareille. -Näin heti Kiljusen ilmeestä, ettei hän ollut tullut ajatelleeksikaan Halosta. Sen jälkeen alkoi kuitenkin tapahtua.

Utrio kehuu Halosen kokemusta ja viisautta sekä monien vuosien panostusta solidaarisuustyöhön. -Nyt on korkea aika presidentin olla arvokeskustelija ja sanoa ääneen, mihin suuntaan meidän pitäisi mennä, kehottelee Utrio. -Sitäpaitsi Halosella on erinomainen lahja: hän on nainen.

Valtuuskunnan tueksi on myös perustettu Presidentti 2000 -yhdistys, jonka puheenjohtajana toimii kansanedustaja Antti Kalliomäki. Halosen kampanjan nykyvaihetta esitteli puoluesihteeri Kari Laitinen.
Laitisen mukaan valtuuskunnassa on mukana paljon sellaisia, jotka tuntevat Halosen järjestötoiminnan kautta. Mitään nimilistoja ei tässä vaiheessa annettu julkisuuteen, kun valtuuskuntaa ollaan vasta muokkaamassa. Myös vasemmistoliiton osuutta Halosen tukijaksi vielä selvitellään. Asialla laitetaan ainakin puoluesihteeri Laitinen. Vasemmistoliiton pitäisi päättää marraskuun puoliväliin mennessä, kuka on puolueen presidenttiehdokas. Liiton naiset ovat jo Halosen taakse asettuneet.

Taistelua tammikuussa

Halosen varsinainen vaalitaistelu alkaa tammikuussa ja siitä Laitinen ennustaa tiivistä jalkautumista kentälle. Kuten kuusi vuotta sitten Ahtisaarelle, tarkoitus on perustaa 30 toimistoa eri puolille Suomea. Halonen itse muistutti tilaisuudessa, että hän on nipistänyt tämän vuoden kesälomasta jotain ensi vuoden alkuun.

Ulkoministeri Halonen totesi presidentin roolista, ettei se tulevaisuudessa tarkoita joka "käänteessä" pyörimistä. Harkita tulee myös sitä, miten ahkeraan presidentti osallistuu EU:n huppukokouksiin.
-Osallistumisen tulisi riippua enemmän agendasta kuin menyystä.

-Kosovon tapaisten kriisien sovittelu on sekin poikkeuksellinen toimenkuva. Suomalaisten olisikin syytä valita presidentti ennen kaikkea suomalaisille. Eri asia ovat sitten tietenkin ns. kohtalon hetket, silloin presidentillä on enemmän valtaoikeuksia, Halonen puntaroi.

Presidentinvaalien asetelmat ovat selviämässä. Laaja kansalaisliike Helmi 2000 pyytää ylihuomenna Elisabeth Rehniä presidenttiehdokkaaksi. Keskustan ehdokas selviää viikonvaihteessa, kun Paavo Väyrysen ja Esko Ahon välillä järjestetään esivaali.

Kokoomuksen Sauli Niinistö esittää kantansa kahden viikon kuluttua. Aiemmin vahvistuneita ehdokkaita ovat vihreiden Heidi Hautala ja remonttiryhmän Risto Kuisma
(STT)
Kaari Utrio kertoo, miksi ryhtyi vauhdittamaan Halosen kampanjaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.