Kirjailijoille syytteet petoksista

Toimittaja ja kirjailija Ritva Sarkola sekä Tuula Sariola joutuvat oikeuteen.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä on päättänyt nostaa kaksikkoa vastaan syytteet kolmesta törkeästä avustuspetoksesta. Syyttäjä ei suostunut paljastamaan rikosepäilyjen yksityiskohtia, mutta ne liittyvät tiettävästi väärin perustein nostettuihin apurahoihin.

Sariola on nostanut yhteensä kymmeniä tuhansia euroja apurahoja opetusministeriöstä viime vuosien aikana. Toissa vuoden joulukuussa kirjastoapurahalautakunta päätti, että Sariola joutuu maksamaan korkoineen takaisin miltei 30 000 euroa.

Vain kuukausia aiemmin oli paljastunut, että Sariolan dekkarit olikin kirjoittanut hänen ystävänsä, mäntyharjulainen Sarkola.

Tällainen lähes kaksikymmentä vuotta jatkunut toiminta on Suomessa harvinaista. Asian julkitulon jälkeen sekä Sariola että Sarkola pahoittelivat tapahtunutta.

Syyttäjän ratkaisu ei vielä neljän aikaan iltapäivällä ollut tavoittanut Sarkolaa. Sarkola kiisti, että olisi syytteestä kauhean järkyttynyt.

- On hyvä, että asia saadaan pois päiväjärjestyksestä. Onhan tämä ollut aika raskasta odottamista.

"En tunne syyllistyneeni rikokseen"

Kun kutsu poliisikuulusteluihin lähes vuosi sitten tuli Sarkola sanoi, ettei pysty ajattelemaan kirjallisia asioita. Sittemmin työnteko on sujunut paremmin.

- Jotta tämä häiritsisi työntekoa, pitäisi olla kauhean huono omatunto. Minä en koe sitä sillä tavalla. Tyhmyydestä minua varmasti voidaan syyttää, mutta ei minulla sellaista tunnetta ole, että olisin syyllistynyt rikokseen.

Sarkolaa ei omien sanojensa mukaan kaduta lukuisten kirjojen kirjoittaminen Sariolan nimellä.

- Yhdessähän me niistä sovimme. Minusta kirjoja oli kiva kirjoittaa. Jos yhtään kirjaa en olisi kirjoittanut, mitään tällaista ei olisi tietysti tapahtunut, mutta ei niitä lähdetty tekemään sen tarkoituksen mukaan, että joku niistä hyötyisi. Se oli vaan jonkinlainen tyhmä idea kahdelta ihmiseltä.

Jupakalla on ollut vaikutusta myös Sarkolan ja Sariolan ystävyyteen.

- Ei tämä nyt ainakaan ole ystävyyttämme lujittanut. Syksyllä olen tavannut Tuulan ohimennen mutta en sen jälkeen, Sarkola sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat