Kirjailijaliitto neuvoo hylkäämään Googlen oudon tarjouksen

Suomen Kirjailijaliitto neuvoo jäseniään hylkäämään Googlen tarjouksen erikoisessa yhdysvaltalaisessa tekijänoikeuskiistassa. Google alkoi joitakin vuosia sitten digitoida kirjoja tietokantoihinsa, mikä sai koko maailman tekijänoikeusjärjestöt älähtämään.

Yhdysvalloissa tekijänoikeusjärjestö nosti Googlea vastaan ryhmäkanteen, jossa on päästy sopimukseen korvauksista. Tuomioistuin vahvistaa sopimuksen kuitenkin vain, jos kaikkien maiden kirjailijat saavat sopimuksesta tiedon.

Google julkaisi eilen Helsingin Sanomissa amerikkalaisen ryhmäkannejärjestelmän edellyttämän ilmoituksen, jossa neuvotaan, miten sopimuksen ulkopuolelle voi jättäytyä. Jos kirjailija ei tee mitään, hänen katsotaan hyväksyneen sopimuksen.

- Koko tämä asia on lähtenyt ikään kuin väärin päin liikkeelle. Tekijänoikeuksia koskeva Bernin sopimus, jonka kaikki sivistysmaat ovat hyväksyneet, edellyttää, että ensin sovitaan käyttöoikeuksista ja sitten vasta käytetään tekijänoikeuksien alaista aineistoa, toiminnanjohtaja oikeustieteen kandidaatti Päivi Liedes Suomen Kirjailijaliitosta sanoo.

Liitto kerää nyt kootusti jäseniltään ilmoituksia sopimuksen ulkopuolelle jättäytymisestä ja toimittaa ne yhdysvaltalaisjuristeille.

Google digitoi tässä vaiheessa vain Yhdysvalloissa ilmestyneitä englanninkielisiä kirjoja, mutta jo nyt aineistossa on ainakin suomalaisten tekemiä tietokirjoja. Jos ryhmäkanneasiassa laadittu sopimus vahvistetaan, Google maksaa kirjailjoille sovitun mukaisia korvauksia.

Liedes sanoo, että suomalaisten kaunokirjailijoiden kannattaa jarrutella asiassa, koska oikeanlaisen korvaustason määritteleminen on vaikeaa.

- Google voi myydä materiaalia eteenpäin, ja lisäksi kuka vain pääsee kopioimaan digitoituja kirjoja.

Liedeksen mukaan myös Suomen Kirjailijaliiton saksalainen sisarjärjestö on suhtautunut Googlen sopimusehdotukseen epäilevästi.

Kirjailijoiden on ilmoitettava sopimuksen ulkopuolelle jäämisestä viimeistään 5. toukokuuta 2009.

Suomalainen tekijänoikeuksien kattojärjestö Kopiosto tiedottaa asiasta jäsenjärjestöilleen. Kopioston käsityksen mukaan Googlelle on ilmoitettava kirjailijoiden nimien lisäksi myös heidän osoitteensa, mutta tämä ei Liedeksen mukaan ole tarpeen.

Lue myös:

    Uusimmat