Mainos

Kirjailijaelämää Hollywoodissa

Harva suomalaiskirjailija tekee työtään Hollywoodissa. Juuri viihderomaanin julkaissut Katri Manninen muutti Los Angelesiin reilu vuosi sitten. Hän työstää uudessa kotikaupungissaan parhaillaan käsikirjoituksia niin Suomeen kuin Yhdysvaltoihinkin.

Katri Manninen, 33, on tuottelias kirjoittaja. Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolta valmistunut käsikirjoittaja on tehnyt parikymmentä romaania, muun muassa neljä suosittua Salatut elämät -sarjaan perustuvaa nuortenkirjaa. Lisäksi hän on ollut käsikirjoittamassa tv-sarjoja, elokuvia ja painonhallintaopaita.

Mannisen uusin kirja on alun perin naistenlehden jatkosarjana ilmestynyt Loma Losissa (Gummerus). Maaliskuussa julkaistu tarina sijoittuu Mannisen nykyiseen kotikaupunkiin, Los Angelesiin.

– Kun Me Naiset pyysi jatkokertomusta, asuin jo Losissa ja tuntui luontevalta sijoittaa tarina tänne. Oli kiva, että Gummerus halusi julkaista kertomuksen myös kirjan muodossa. Lehden jatkokertomus voi mennä monilta ohi, jos ei lue lehteä, tai siitä voi jäädä osia välistä lukematta. Nyt tarinan saa koko pakettina ja kirjan muotoon uusiksi kirjoitettuna, Manninen iloitsee.

Tuore romaani kertoo pikkukaupungissa vaikuttavasta opettajasta, Marikasta, joka lähtee Los Angelesiin pakoon ongelmia kotimaassa. Siitä alkaa seikkailu, jossa on niin romanttisen komedian kuin jännärinkin piirteitä.

Manninen liittää seikkailun lomaan huomioita amerikkalaisesta elämästä. Eräänä päivänä Marika löytää amerikkalaisesta supermarketista suomalaista kosmetiikkaa. Kohtaus perustuu kirjailijan omaan kokemukseen. Manninen nauraa, että myös Pandan lakritsipatukat ruokakaupan hyllyllä ovat herättäneet kotoisia tunteita.

Totuus on tarua ihmeellisempi

Katri Manninen on asunut Los Angelesissa puolisentoista vuotta amerikkalaise käsikirjoittaja-ohjaajamiehensä kanssa. Hän kertoo sopeutuneensa jo niin Kalifornian ilmastoon kuin suuren kaupungin äänimaailmaankin, jossa kaikuvat erityisesti paloautojen ja ambulanssien äänet.

– Asumme aika vilkkaalla alueella, ja täällä kuulee valitettavasti varsin usein myös ”ghetto birdien” ääniä, joista uudessa kirjassanikin mainitaan. Nuo gettolinnut ovat poliisihelikoptereita, jotka jahtaavat rikollisia tai ylinopeutta ajavia autoja heijastamalla valoa alas.

Suomen kieltä Manninen harjoittaa puhumalla videopuheluita vanhaan kotimaahan ja kirjoittamalla suomeksi. Lisäksi hänellä on Los Angelesissa suomalaisia ystäviä. Kirjailija pohtii, että kustannustoimittaja joutuu kuitenkin nykyään lukemaan hänen tekstiään vähän tavallista tarkemmin. Muuten Manninen uskoo, että mieli ei ole enää yli kolmikymppisenä yhtä avoin uudelle kielelle kuin nuorempana ja pysyy siksi helpommin kunnossa.

Parhaillaan Mannisella on meneillään useita eri käsikirjoitusprojekteja, muutama Suomeen ja muutama Yhdysvaltoihin. Käsikirjoituksia hän aikoo kirjoittaa jatkossa myös englanniksi. Lisäksi hänellä on vireillä kirjahanke Suomeen.

Kirjoittamisen ohessa Manninen on ”etsinyt itseään” työskentelemällä sihteerinä mainoselokuvaajien ja -lavastajien agenttifirmassa.

– Tarkoituksena oli alkaa itsekin agentiksi, tuottajaksi, miljonäärien assistentiksi ja vaikka miksi, mutta sitten tulin siihen tulokseen, että ainoa ammatti, joka tuottaa minulle riittävästi tyydytystä, on käsikirjoittajan ja kirjailijan ammatti.

Kirjailija Katri Manninen

Vapaa-aikanaan Manninen harrastaa muun muassa lukemista. Erityisesti häntä viehättävät yhdysvaltalaisten naiskirjailijoiden teokset. Lempikirjailija on romanttisten rikosseikkailuiden kirjoittaja, Janet Evanovitch.

– En ole itse pystynyt ihan niin hulvattomiin suorituksiin, mutta halusin kirjoittaa Loma Losissa -kirjan samaan henkeen. Nyt tekisi suoraan sanottuna mieli kirjoittaa sille vielä hulvattomampi jatko-osa – koska tämä on aika hulvaton kaupunki. Jo Loma Losissa -kirjassa vedetään uskottavuuden rajoilla, mutta totuus on vielä kirjaakin hullumpi.

Lue esittely Katri Mannisen Loma Losissa -kirjasta, osallistu kirjasta käytävään keskusteluun Helmen lukupiirissä ja kuuntele Mannisen haastattelu Radio Novan Helmestä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.