Mainos

Kirjailija: Kotiini tehty murto oli urani onnenpotku

Peter James on kivunnut dekkarimyynnin kärkeen kotimaassaan Britanniassa, minkä lisäksi miehen rikostarinoita on käännetty jo 34 kielelle. Toisena James-suomennoksena ilmestyi tänään opus Kuolema katsoo kohti (Minerva).

Viime vuonna Peter James teki Britanniassa ennätyksen: hän oli bestseller-ykkösenä niin kovakantisten kirjojen, pokkarien kuin sähkökirjojenkin myynnissä. Siksi on yllättävää, että James ei katso edustavansa lainkaan brittiläistä rikoskirjallisuuden perinnettä.

– En pidä brittidekkareista. Niissä löytyy aina alussa ruumis kirjastosta, ja loppu tarina kuluu sen selvittämiseen, kuka murhan teki. Esikuvani ovat amerikkalaisia kuten Ed McBain. Siellä osataan kirjoittaa trillereitä, Suomen-vierailulle saapunut James painottaa.

Kirjailija väittää kokeneensa elämänsä onnenpotkun, kun hänen kotiinsa murtauduttiin 25 vuotta sitten.

– Ystävystyin murtoa tutkineen etsivän kanssa, ja sitä kautta tutustuin laajemminkin poliiseihin. Heidän yhteisönsä on varsin suljettu ja sisäänpäin lämpiävä, mutta heiltä saan erinomaista aineistoa ja vinkkejä kirjoihini.

Mukava naapuri onkin sarjamurhaaja

Jamesin tämän hetken kirjasarja kertoo rikosylikomisario Roy Gracesta. Myös Gracella on tosielämän esikuva.

– Tutustuin erääseen komisarioon, jolla oli työhuoneen lattialla lukuisia laatikoita täynnä papereita. Hän ei ollut muuttopuuhissa, vaan kussakin laatikossa oli selvittämättömän murhan aineisto. Hän oli uhrien ja heidän omaistensa viimeinen toivo saada oikeutta.

Sekä Roy Gracen että tämän esikuvan työtavat ovat kirjailijan mukaan epätavanomaiset.

– Hyvän etsivän tärkein avu on tunneäly. Hänen on osattava lukea (kuolleen lisäksi myös elävän) ruumiinkieltä sekä pidettävä mielensä avoimena. Moni taitava poliisi esimerkiksi käyttää avuksi selvänäkijöitä - vaikka sitä ei irvailun välttämiseksi kannata lehdistölle mainostaa.

Peter James sanoo seuranneensa poliisityötä yhden päivän viikossa 15 vuoden ajan.

– Kerta toisensa jälkeen minua hämmästyttää vakavissa henkirikoksissa se, kuinka tavallisen oloisia ihmisiä murhaajat ovat. Aina kun sarjamurhaaja pidätetään, kamera kuvaa naapurin tätiä, joka päivittelee että murhaaja oli mukava kaveri, joka jopa ruokki tädin kissaa. Näillä hirviöillä ei todellakaan ole otsaan kirjoitettuna sanaa Sarjamurhaaja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.