Mainos

Kirjailija Asko Martinheimo kuoli

Kirjailija ja äidinkielen opettaja Asko Martinheimo (oik. Mattson) kuoli maanantaina Nokialla vaikean sairauden uuvuttamana 67-vuotiaana. Hän oli jo 1960-luvulta lähtien yksi tuotteliaimmista ja palkituimmista nuortenkirjailijoistamme.

Martinheimon kirjoissa kuvauskohteena on usein tavallinen, aikuisuuden kynnyksellä oleva nuori. Kirjailija pyrkii kartoittamaan ihmissuhteita ja henkilöiden sisäistä maisemaa unohtamatta juonen ja huumorin vaatimuksia. Polttaa, polttaa... -romaani vuodelta 1968 oli ensimmäisiä osoituksia nuortenkirjan lähentymisestä kohti aikuisten taideproosaa. Teos seuraa päähenkilön vaiheita koulunpenkiltä rakennustyömaalle. Kirja palkittiin sekä H.C. Andersen -kunniakirjalla että valtion kirjallisuuspalkinnolla.

Martinheimo kirjoitti yli 20 lasten- ja nuortenkirjaa. Niitä ovat muun muassa Taivas on rautaa (1966), Pääkallokiitäjä (1971) ja Saari taivaanrannassa (1979). Vuonna 1987 hän kirjoitti fantasiaromaanin Tuhkanaama ja Taivaan takoja ja kuusi vuotta myöhemmin sille jatkoromaanin Jäähisten mahti.

Kirjojen lisäksi Martinheimo kirjoitti lukuisia näytelmiä, kuunnelmia, televisionäytelmiä ja -sarjoja. Valtionpalkintoja Martinheimo sai neljä, Topelius-palkinnon kahdesti ja Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon viisi kertaa.

(STT)

12:15

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.