Kirjailija Anja Snellman tuomittiin kunnianloukkauksesta

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut kirjailija Anja Snellmanin ja Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Janne Virkkusen maksamaan päiväsakkoja lehdessä joulukuussa 2000 julkaistun Snellmanin kirjoituksen takia.

Oikeuden mukaan kirjoitus sisälsi valheellisen viittauksen siitä, että SS-miesten perinneyhdistyksen Helsingin puheenjohtaja suhtautuisi hyväksyvästi juutalaisten joukkotuhoon. Viittaus muodostui siitä, että puheenjohtajan sanat "Tätä sankaritekoa ei saa koskaan unohtaa" liitettiin juutalaisten joukkotuhoamisesta kertovan kappaleen yhteyteen.

Snellman tuomittiin kunnianloukkauksesta 20 päiväsakkoon eli maksamaan 780 euroa ja Virkkunen painovapauden tuottamuksellisesta väärinkäyttämisestä 10 päiväsakkoon eli maksamaan 1270 euroa. Lisäksi Sanoma Osakeyhtiö joutuu maksamaan SS-miesten perinneyhdistyksen Helsingin puheenjohtajalle 3360 euroa korvausta jutun aiheuttamasta henkisestä kärsimyksestä.

Veljesapu ry:n (Snellmanin kirjoituksessa Suomen SS-miesten perinneyhdistys) Helsingin puheenjohtaja vaati käräjäoikeudessa 40 000 euron korvauksia.

Olennaista mielikuva


Kiistelty artikkeli julkaistiin Helsingin Sanomien sunnuntaisivuilla 31. joulukuuta 2000. Menneen vuoden tapahtumia muistelleessa artikkelissa Veljesapu ry:n Helsingin puheenjohtaja mainittiin nimellä kerran lyhyen siteerauksen yhteydessä. Käräjäoikeus ei pitänyt sopimattomana sitä, että Veljesapu ry:stä käytettiin kirjoituksessa nimeä Suomen SS-miesten perinneyhdistys. Pakinanomaisessa kirjoituksessa oli myös muutamia asiavirheitä, joita niitäkään oikeus ei pitänyt raskauttavina. Virheet olivat pääosin peräisin Ilta-Sanomien uutisesta, jota Snellman käytti pohjana juttua tehdessään.

Raskauttavana pidettiin sen sijaan kohtaa, jossa puheenjohtajalta siteerattu lause "Tätä sankaritekoa ei saa koskaan unohtaa" sijoitettiin Euroopan juutalaisten vaiheista, uusnatseista ja äärioikeistolaisuudesta kertovan kappaleen jälkeen. Ennen siteerausta Snellman esittää tukun kysymyksiä: "Miksi juutalaiset alistuivat silloin niin nöyrästi kohtaloonsa, Miksi juutalaiset ovat nyt niin sotaisia? Miksi juutalaiset ovat?" Siteerausta seuraavassa kappaleessa puhutaan puolestaan uusnatseista.

Oikeus totesi kirjoituksen sisältäneen irrallisten tapahtumatietojen lisäksi Snellmanin mielipiteitä ja kokonaan kuviteltua ainesta. Olennaista oli kuitenkin se, millainen mielikuva kirjoituksesta muodostui.

Kihlakunnansyyttäjä ei olisi syyttänyt


Snellmanin lainaama kohta oli poimittu puheenjohtajan pitämästä puheenpätkästä, joka Ilta-Sanomien mukaan kuului: "Suomessa veteraaneja arvostetaan, myös entisiä SS-sotilaita. Valitettavasti Saksassa tilanne on toinen. SS-joukoissa taisteli yli 900 000 sotilasta, joista 200 000 oli eurooppalaisia vapaaehtoisia. Nämä taistelijat pelastivat Euroopan läntisen osan aasialaisten bolshevikkien ylivallalta. Tätä sankaritekoa ei saa koskaan unohtaa."

Oikeudessa todettiin lausuman herättäneen laajaa huomiota jopa kansainvälisesti. Puolustus piti esitetyn mielipiteen kiistanalaisuutta yhtenä perusteena sille, että puhe oli perusteltua ottaa esille myös Snellmanin kirjoituksessa.

Vantaan kihlakunnansyyttäjä ei olisi nostanut jutusta ollenkaan syytettä, mutta apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske vaati, että syyte pitää nostaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat