Kirja seikkaili 132 vuotta - päätyi veljenlapsenlapsenlapselle

1800-luvun keittokirja löytyi Helsingistä ja matkusti Yhdysvaltoihin alkuperäisen omistajan veljen lapsenlapsenlapselle.

Toukokuisena torstaina pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksesta löytyy pieni, musta kirja. Sen kannet ovat irti, mutta vuonna 1881 painettu keittokirja on yhä kaunis.

Kirjan ensimmäisille sivuille on musteella kirjoitettu: "Mr. John O´Rourke, son of James O´Rourke". Ohessa on osoite pieneen irlantilaiskylään.

Vaikka merkintä oli 1800-luvun lopulta, 2000-luvun ihminen googlettaa löytämänsä nimitiedot.

Johtolanka löytyy netistä

Kirjaan kirjoitetulle nimelle ja osoitteelle löytyy internetistä yksi lupaava hakutulos. Ancestry.co.uk -sivustolla joku etsii tietoa esivanhemmistaan.

– Etsin syntymätietoja James O´Rourkesta, joka mahdollisesti oli naimisissa Mary Dugan -nimisen naisen kanssa, sivustolla lukee.

Käännän kierrätyskeskuksesta löytyneen kirjan takakannen. Siinä lukee: "Ms Doogan, New York, America".

Kirjaudun palveluun jättääkseni tälle ihmiselle viestin. Kerron, että minulla saattaa olla hänen esi-isistään lisätietoa.

Päivän kuluttua sähköpostissani odottaa lyhyt vastaus: "Olen kiinnostunut kuulemaan lisää". Viestin on kirjoittanut nainen nimeltä Mary Jane O´Rourke Graff.

Kerron hänelle, että minulla on kirja, johon on kirjoitettu James O´Rourken nimi, hänen poikansa Johnin nimi ja osoitteeksi Greaghanadarragh, Drumkeeran, Irlanti. Todisteeksi lähetän Mary Jane O´Rourke Graffille valokuvan omistuskirjoituksesta.

Vastausta ei tarvitse odottaa.

– Kyllä, kyse on minun perheestäni, Mary Jane O´Rourke Graff kirjoittaa.

Voin vain kuvitella, mitä tietokoneella tuhansien kilometrien päässä tapahtuu. O´Rourke Graff laittaa kuvan kirjasta Facebook -sivulleen ja ihmettelee, miten netin aikana kaikki on mahdollista.

Myös se, että löytää tietoverkon avulla antiikkisen kirjan, joka on kuulunut omille esi-isille.

Pannukakkureseptit kovassa käytössä

Kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta löytynyt kirja on puolikuntoinen; sen selkämys on irronnut, samoin osa sivuista. Kirjan nimi on "Common sense in the household - Practical housewifery". Vapaasti suomennettuna se tarkoittaa suunnilleen: "Maalaisjärki kotitaloudessa - käytännöllinen vaimous". Kirjan on kirjoittanut 1800-luvun lopussa Marion Harland.

Kirja sisältää paljon ruokaohjeita kuten vasikan kallon valmistusohjeet. Sieltä löytyy runomuotoon puettu salaattikastikeohje. Kirjassa neuvotaan, kuinka emäntä tulee toimeen juoruilevien palvelijoiden kanssa. Suurin osa sivuista näyttää siltä kuin niitä ei olisi koskaan luettu.

On kuitenkin yksi aivan loppuun saakka käytetty osio. Sivut on taiteltu ja reseptien vieressä on kananmunanroiskeita. Kyse on osiosta "Puddings and pies" eli "Vanukkaat ja piirakat". Erityisesti pannukakkuohjeet näyttävät olleen kirjan omistajien suosiossa.

Kerron kaiken tämän amerikkalaiselle Mary Jane O´Rourke Graffille. Hän on erityisen iloinen siitä, että löytämäni kirja on juuri keittokirja:

– Tämä on uskomaton sattuma. Olen koko ikäni kerännyt keittokirjoja, hän sanoo.

Helsingistä löytynyt vuoden 1881 keittokirja ei ole edes vanhin, joka O´Rourke Graffin hyllyyn päätyy. Hänen vanhin keittokirjansa on vuodelta 1861.

Mutta se ei olekaan kuulunut aiemmin O´Rourken suvulle.

Lupaan lähettää kirjan hänelle postissa pian.

Veljekset tapasivat aikuisina kerran

Keittokirjan omistuskirjoituksessa mainittu James O´Rourke on Mary Jane O´Rourke Graffin isoisän isoisä. James O´Rourken vanhin poika oli myös nimeltään James. James Juniorin jälkeen O´Rourken perheeseen syntyi kaksi tyttöä ja sitten taas poika, joka sai nimekseen John.

Tämä John on siis kirjoittanut kierrätyskeskuksesta löytyneeseen keittokirjaan omistuskirjoituksensa. Mary Jane on siis kirjan omistajan veljen lapsenlapsenlapsi.

Kun Mary Jane saa kirjan perille kotiin, hän kiittää:

– Minulla ei ole ollut kontaktia irlantilaiseen sukuuni, mutta nyt minulla on jotain, jota voin koskea, joka todella liittyy juuriini. Minulla on nyt jotakin, joka oikeasti kuului esi-isilleni.

Kirjaan nimensä kirjoittanut John O´Rourke oli 11-lapsisen perheen poika, joka jäi Irlantiin pitämään yllä perheen kotitilaa.

Mary Janen isoisoisä James Junior puolestaan lähti Yhdysvaltoihin Irlannin Dundalkin satamasta vuonna 1884. Saavuttuaan Yhdysvaltoihin James Junior liittyi kauppalaivastoon ja lähti sen mukana viideksi vuodeksi Nicaraguaan. Palattuaan Washingtoniin James Jr. työskenteli hetken poliisina, meni naimisiin ja perusti saluunan Chicagoon. Seuraavaksi James Jr. osallistui kultaryntäykseen ja lähti kuuden miehen kanssa Klondikeen kaivamaan kultaa. Onni ei suosinut. Kuudesta matkaan lähteneestä vain James Jr. palasi takaisin kotiin Katie -vaimonsa luo.

Loppu-urallaan James O´Rourke Jr. myi vakuutuksia ja lähetti rahaa Irlantiin sukulaisilleen.

Vain kerran, vuonna 1921 James O´Rourke Jr. palasi Drumkeeraniin. Siellä hän tapasi vielä kerran veljensä Johnin, jonka nimi kirjasta löytyy. John oli naimisissa Bridget-nimisen naisen kanssa ja piti kotitilaa yllä.

Vuotta myöhemmin James O´Rourke Jr. kuoli Yhdysvalloissa.

Lue myös:

    Uusimmat