Mainos

Kirja: Niinistössä diktaattorin vikaa

Presidentti Sauli Niinistö näytti epäilijöilleen ja häntä värittömäksi haukkuneille 90-luvun lopun nimityskiistoissa sen kuuluisan kaapin paikan.

Julkisen sanan neuvoston pitkäaikaisen puheenjohtajan Risto Uimosen kirjoittamassa teoksessa Puolivallaton presidentti – Sauli Niinistön pitkä kiri Mäntyniemeen, kerrotaan joitain tapauksia, jolloin Niinistö vei ja muut vikisivät.

Syksyllä 1997 kansa pääsi osalliseksi ensimmäistä kertaa kulissientakaisesta valtapelistä tulevan presidentin osalta. Kokoomuksen kansanedustaja Marjut Kaarilahti kertoi tuolloin Iltalehdessä, että Niinistö käyttää eduskuntaryhmässä diktaattorin otteita, polttaa kääminsä, eikä arvosta naisia.

Uimosen kirjan mukaan Niinistö vastasi kansanedustajan puheisiin sanomalla, että häntä saa kyllä arvostella, mutta vastakritiikkiin saa varautua.

– Voin itse asian osalta käyttää koviakin ilmaisuja, Niinistö sanoi.

Politiikka pois pankista

Suomen Pankin johtokunta oli vuoden 1998 alusta menettämässä jäsenen, kun Harri Holkeri kertoi jäävänsä eläkkeelle. Tavallisesti se pesti oli betonoitu kokoomukselle. Yleisesti laskeskeltiin, että paikka olisi Niinistön. Uimosen teoksen mukaan myös Ilkka Kanerva näki tilaisuutensa tulleen.

Valtiovarainministeri Niinistö oli kaikista asioista aivan toista mieltä. Hän itse ilmoitti vetäytyvänsä pankkikisasta. Hän oli myös sitä mieltä, että kokoomus luopuu vanhasta nimityskäytännöstä. Kokeneille poliitikoille ei taata enää hyväpalkkaisia virkoja. Asiantuntemus tulisi jatkossa ratkaisemaan.

Uimonen kirjoittaa, että näin Niinistö tempaisi kynnysmaton Kanervan alta. Asia oli merkittävä varsinkin siksi, että ministeri oli itse luopunut pankin johtokuntapaikasta, eikä sitä sitten saaneet muutkaan.

Kanerva syytti Niinistöä yhden miehen show´sta. Niinistö vastasi muun muassa sanomalla, ettei itsekään jää nykimään omaa seuraajaansa hihasta kysyäkseen, mitä mukavaa tämä löytäisi hänelle.

Tehtävään nimitettiin Niinistön esiin nostama Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Matti Korhonen.

Taas Suomen Pankissa

Uimonen nostaa esiin vielä yhden Suomen Pankin ympärillä, tai suorastaan keskiössä tapahtuneen episodin, jossa Niinistö nimitytti oman ehdokkaansa. Kyseessä oli keskuspankin pääjohtajuus Sirkka Hämäläisen jälkeen.

Samalla otettiin yhteen pankin johtokunnan jäsenten määrästä. Arvatkaa, kuka voitti?

SDP ajoi Hämäläisen paikalle Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajaa Jukka Pekkarista. Myös presidentti Martti Ahtisaari meni Pekkarisen taakse. Uimonen kirjoittaa, että hallituspuolueet eivät päässeet asiasta yksimielisyyteen. Niinistö halusi samalla rajata pankin johtokunnan jäsenten määrän viidestä neljään.

Matti Vanhalasta tuli pääjohtaja, ja Ilkka Kanervan johtama pankkivaltuusto päätti, että johtokunnan jäsenten määrä on neljä.

Uimosen mukaan Niinistön jalkoihin jäivät tässä asiassa niin Lipponen kuin Ahtisaarikin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.