Mainos

Kirja: Niinistöllä ja Kataisella jäätävät välit

Kokoomuksen kärkipoliitikoilla Sauli Niinistöllä ja Jyrki Kataisella on ollut 2000-luvulla jäätävät välit, kertoo tänään julkaistu presidentti Sauli Niinistöstä kertova kirja Puolivallaton presidentti.

Kirjan on kirjoittanut Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja, Kalevan entinen päätoimittaja Risto Uimonen.

– Niinistön ja Kataisen suhteita vaalikaudella 2007-2011 voi luonnehtia mieluummin etäisiksi ja muodollisiksi kuin toverillisiksi ja sydämellisiksi. Kavereiksi heistä ei ole ollut toisilleen, Uimonen kirjoitaa kirjassa.

Jäätäviin väleihin oli syynä muun muassa se, että Sauli Niinistö sai vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ennätysäänimäärän, mutta kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ei kelpuuttanut häntä mukaan hallitusneuvotteluihin.

Niinistö oli aiemmin vihjaillut, että ministerin paikka saattaisi kiinnostaa häntä, mutta Katainen junaili Niinistölle kuitenkin "vain" puhemiehen pestin.

– Niinistön ja Kataisen valtataistelu kilpistyi kysymykseen, kumpi oli kokoomuksen todellinen johtaja ja mikä oli Niinistön asema Suomen politiikan huipulla. Nuoren Kataisen piti osoittaa, että hän johti kokoomusta eikä Niinistö. Katainen ei voinut päästää Niinistöä samoihin vallan kamareihin kanssaan, koska hän tiesi, kuinka vahva ja taitava tämä oli. Oli vaara, että Niinistö kahmaisee vallan itselleen. Niinistölle huippusuosittuna poliitikkona ja itsenäisenä ihmisenä taas tuotti vaikeuksia tyytyä siihen rooliin, jonka Katainen halusi osoittaa hänelle, Uimonen kirjoittaa.

Uimosen kirja luo Niinistöstä kuvaa kiukuttelevana ja naisia itkettävänä poliitikkona, joka piti erityisesti valtiovarainministeriaikoinaan itsepäisesti kiinni omista mielipiteistään. Huomion arvoista on myös se, että Niinistö ei ole suostunut osallistumaan millään lailla kirjan tekoon.

– Tämän kirjan kirjoittaminen on ollut poikkeuksellisen vaikeaa, koska kirjan kohde ei ole halunnut antaa apua tekijälle syistä, jotka eivät ole tiedossani, Uimonen kirjoittaa kirjan kiitoksissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.