Kirja auttaa arjessa – näihin oppaisiin voit luottaa!

AVA esittelee ravintovalmentaja ja psykologi Hanna Markukselan luotto-oppaat. Miten self help -kirjallisuuteen kannattaa suhtautua?

Lihasyönnin lopettanut 27-vuotias nainen kertoi AVAlle lukemansa kirjan aiheuttamasta elämänmuutoksesta.

"Luin Jonathan Safran Foerin teoksen Eläinten syömisestä. Olen aiemminkin lukenut ruoan tuotantotavasta ja eläintuotteen valmistamisesta kertovia teoksia, mutta tässä teoksessa oli jotain erilaista. Foer kuvailee asioita asiallisesti ja liioittelematta, mikä osaltaan tekee kirjasta niin raastavan. Liha on tuote, ja tuotteita valmistetaan. Tässä tapauksessa tuotteen taustalla on raaka-aine, jolla on joskus ollut kasvot ja pulssi.

Foerin teoksen lukemisen jälkeen olen ollut syömättä lihaa kaksi vuotta. En kaipaa lihaa. Edelleen esimerkiksi grillimakkara tuoksuu hyvältä, sen aromissa on jonkinlaista maalaisromantiikkaa, kesää ja loma-aikaa, kun taas kala tuoksuu nykyisin kammottavalta. Tämä tuntuu erikoiselta, koska lihaa vielä syödessäni pidin kalasta.

Teoksesta jäi hyvin vahvasti mieleen paitsi tuottaja ihmisenä, myös eläin yksilönä. Kun nykyisin katson pihviä, en katso lihaa, einestä tai tuotetta; katson lehmää. Tämä on asia, jonka olen aiemminkin tiennyt. Jokainen meistä tietää, että pihvi on tullut eläimestä, se ei ole mikään yllätys. Foerin teoksen myötä katsantotapani kuitenkin muuttui niin, etten enää voi olla ajattelematta itse eläintä, sitä, että se on elänyt ja hengittänyt. Enää ei ole olemassa abstraktia "lihaa", joka tulee jostakin. On eläimiä, joita syömme.

Mielestäni on tärkeää uskaltaa katsoa, nähdä ja ymmärtää se, mistä ja miten liha tulee. Minulle ei koskaan ole tuottanut suuria vaikeuksia katsoa esimerkiksi videoita broilerintuotannosta. Olen ajatellut, että velvollisuuteni kuluttajana on nähdä se, mistä ruokani tulee, ja jos en voi katsoa ja nähdä lihan tuotantotapaa, ei minun myöskään pitäisi syödä lihaa. Koen, että ihmisen tulee olla tietoinen esimerkiksi häkkikanaloiden oloista ennen kuin hän voi ostaa häkkikanan munia: vain katsomisen ja ymmärryksen avulla voi tehdä tietoisen päätöksen siitä, millaista tuotantoa haluaa rahoillaan tukea."

Ravintoasiantuntija ja psykologi Hanna Markukselan mukaan self help -oppaita kannattaa lukea rennosti.

– Kukaan ei jaksa noudattaa liian tiukkoja ohjeita kirjaimellisesti pitkään. Parempi miettiä, että miten tämä juttu sopii omaan elämäntyyliini pitkällä tähtäimellä. Jos itselle asetetaan liian tiukat ohjeet ja alkaa ahdistaa, ei se edistä terveyttä, Markuksela neuvoo.

– Monesti kirja voi toimia inspiraation herättäjänä. Vaikka lukisi kirjan, jolla ei ole tieteellistä näyttöä, voi sillä silti olla terveysvaikutuksia. Ja hyvästä kirjasta saattaa saada jonkin ohjeen elämäänsä, vaikka kaikkea ei sisäistäisikään.

Etsitkö opasta elämänmuutokseen? Näihin kirjoihin Hanna Markuksela luottaa:

Painonhallinta – Patrick Borg:Vinha perä

Hanna Markukselan kommentti: Painotan hyvässä kirjavalinnassa kirjoittajan koulutustasoa, mutta myös kykyä innostaa ja kannustaa tekstin kautta. Patrick Borg on harvinainen yhdistelmä näitä. Hän tuo esiin myös syömisen psyykkisen puolen.

Painonhallinta – Bays Jan Chozen:Tietoinen syöminen

Hanna Markukselan kommentti: Hyvä näkökulma, joka sisältää syömisen psykologiaa tärkeästä näkökulmasta: kirjassa muun muassa erotellaan nälän eri lajit ja puhutaan tunnesyömisestä.

Rasvatietous – Pirjo Saarnia:Rasvoilla parempaa terveyttä

Hanna Markukselan kommentti: Rasva-asiat mietityttävät ihmisiä ja karppauskeskustelu on sekoittanut monen pään – siksi tämä kannattaa lukea.

Suolisto-ongelmat: Paula Heinonen:Vihdoinkin hyvä olo

Hanna Markukselan kommentti: Hyvä suomenkielinen kirja suolistoasioista. Kivaa luettavaa ja hyviä vinkkejä.

Psyyke ja tunnelukot – Anna Kåver:Elämää, ei taistelua: hyväksyminen elämänasenteena

Hanna Markukselan kommentti: Tästä on tullut paljon hyvää palautetta. Kirja on nopea lukea ja auttaa omaksumaan tärkeimmän henkistä hyvinvointia edistävän taidon – vaikeiden asioiden hyväksymisen.

Ohjeita arkeen – Anna Perho:Superarkea

Hanna Markukselan kommentti: Innostuin tästä todella paljon. Perholla on psykologista osaamista siihen, miten ihminen saadaan innostettua järjestelemään elämäänsä ja purkamaan ahdistusta, joka tulee tekemättömistä töistä.

Lue myös:


AVA / Jenni Junkala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat