Mainos

Kirja-arvio: Opas itsenäiseen taloudenpitoon

Kyösti Hagert ja Pauliina Jokinen: Kortinvartija - opas itsenäiseen talouselämään (Atena 2018)

Opas itsenäiseen talouteen kertoo hyvin laajasti, kuinka ihminen voi järkevästi pitää huolta talousasioistaan. Ideana on nimenomaisesti opastaa järkevyyteen talousasioissa.

Tämän kirjan kohderyhmänä on nuoret ja erityisesti juuri lapsuudenkodistaan muuttaneet nuoret. Mutta eivät kaikki vanhemmatkaan välttämättä osaa toimia järkevästi, kun kyse on henkilökohtaisesta taloudesta, joten kirjaa voi hyvin lukea vaikka ikää jo olisikin. 

Kun nuori muuttaa omaan ensimmäiseen kotiin ja vapautuu siten vanhempiensa pakkovallasta, monelle tulee yllätyksenä, mitä kaikkea ihminen omassa taloudessaan tarvitsee. Kirja muistuttaa, että esimerkiksi vessapaperit, shampoot ja hammastahnatkin pitää ostaa ihan rahalla kaupasta.

Kirjassa luetellaan oman talouden perusasioiden lisäksi valtion tuet, lainan hankkiminen, asumiskustannukset eri asumismuodoissa ja esimerkiksi erilaiset vakuutuslajit. Loppupuolella keskitytään moniin sijoitusmuotoihin ja kerrotaan erilaisia maailmantalouteen liittyviä termejä.

Kirjan lopussa annetaan hyödyllisiä neuvoja välivuoden pitoon. Kirjassa kerrotaan kustannustasosta eri maanosissa ja neuvotaan erilaisin vinkein, miten ulkomailla voi elää edullisesti.

Meneepä ohjeistus niin yksityiskohtaiseksi, että lentolippujen ostamista käsiteltäessä kerrotaan, että edullisimpia lentolippuja löytää perimätiedon mukaan tiistaisin kello 15.00.

Kirjan on varsin puolueeton ja pohdiskeleva. Siinä tuodaan esille monia erilaisia tapoja elää ja olla ja kuinka paljon mikäkin tapa maksaa. Sijoitusmuodoista kerrottaessa pohditaan eri vaihtoehtoja ja noiden vaihtoehtojen riskejä ja tuottoja. Bitcoinista varoitetaan ja sitä pidetään kuplana. 

Faktojen ja neuvojen ohella kirjassa on muutamia haastattelutyyppisiä artikkeleita. Niiden perussanoma on, että kun on hankkinut vaikkapa matkavakuutuksen, matkalla tapahtuvat sairastumiset hoituvat helposti.

Kun luin tarinaa asuntosijoittajasta, jäi vaikutelmaksi, että jokainen voi tulla helposti rikkaaksi vuokraamalla lainaksi ostamiaan asuntoja. Tarinan perässä sentään varoitellaan korkojen nousujen vaikutuksista asuntosijoittamiseen.

Kaiken kaikkiaan oikein hyödyllinen kirja melkeinpä jokaiselle suomalaiselle, koska meidän kaikkien pitäisi ymmärtää talouden perusasiat. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.